Mali: Beograd će da bude bolji do izbora

"Glavni cilj mi je da onima koji dođu posle izbora, predamo grad koji normalno funkcioniše i koji ima potencijal da se još brže razvija", rekao je Mali u intervjuu za Novosti.

Na pitanje šta uopšte može da se uradi u prestonici za tri ili četiri meseca, koliko je ostalo do izbora, Mali je rekao da je prioritet da građani ne osete da je u pitanju "privremeno stanje".

"Prioritet nam je da sistem potpuno funkcioniše i da građani Beograda ne osete "privremeno stanje“. Moja ideja je da sve što utvrdimo da je dobro, da pokušamo da ga učinimo još boljim, a da zajednički menjamo ono što je loše. Tek smo počeli s radom i još je rano da kažem šta ćemo konkretno da uradimo, a da efekti budu vidljivi."

Priča o prvim potezima...

"Imali smo prvu sednicu privremenog veća i odmah smo doneli formalne odluke, važne za naše funkcionisanje. Usvojili smo pravilnik o radu, razrešili smo dužnosti odbornike grada, gradonačelnika, njegove pomoćnike i zamenika i imenovali smo Gorana Vesića za sekretara. Hitno sam organizovao sastanke sa čelnicima pet najznačajnijih komunalnih preduzeća koja su ključna za funkcionisanje grada u zimskim mesecima. Odmah sam se informisao da li su se svi pripremili za sezonu, da li su nabavili energente, so, rizlu. Beograđanima mogu da poručim da će grad normalno funkcionisati tokom zime."

Na pitanje kavo je stanje u gradskim finansijama zatečeno, kaže da se analizira da li je potreban rebalans budžeta za ovu godinu.

"Započeo sam razgovore sa svim gradskim sekretarijatima, pa i sa Sekretarijatom za finansije. Uskoro ćemo imati pravu sliku o tome kolike su nam obaveze i šta je neophodno da se ispoštuje do kraja godine da bi gradska preduzeća funkcionisala. U skladu s tim, analiziramo da li je neophodan rebalans budžeta za ovu godinu, a vrlo brzo moramo da pripremimo i budžet za iduću".

Kaže da privremeno veće za sada funkcioniše kao tim.


"Nisam član nijedne stranke i lično nemam nikakav politički balast koji bi mogao da opterećuje naš rad. Očekujem profesionalan odnos svih članova veća u korist Beograđana. Održavaćemo zajedničke sastanke i imaćemo, praktično, neprekidnu komunikaciju. Na tome insistiram upravo da ne bi došlo do disonantnih tonova."

Podsetio je da su ga "svi članovi veća i sekretar, osim Tatjane Pašić, koja se još nije izjasnila", obavestili da su spremni da rade u privremenom veću bez nadoknade.

Na pitanje koliko znači to što su svi članovi veća na neki način već bili u beogradskom aparatu, kaže:

"Mislim da ja imam profesionalnu prednost baš zbog toga što do sada nisam bio u sistemu i mogu malo objektivnije da sagledam i ljude i način rada. Ali, iskustvo svih članova veća je od velike koristi, jer već imaju saznanja do kojih bi meni trebalo malo više vremena da dođem".


Upitan da li će, ukoliko pokaže neke konkretne rezultate, možda doći do obrta , pa da bude kandidat SNS za gradonačelnika, odgovorio je da ne bi to komentarisao.


"Moja funkcija je u ovom trenutku privremena. Želim da ovaj kratak period iskoristim na najbolji mogući način da doprinesem poboljšanju prilika u Beogradu".

Mali, koji je savetnik prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, kaže da je taj status privremeno zamrzao. "Neophodno je da se sada u potpunosti posvetim gradu", zaključuje.

Izvor: VečernjeNovosti, B92

Pogledajte još