Davinić: Dva puta mi sude za isto

Na delu je još jedan težak slučaj pravnog nasilja - protiv mene je vođeno pet postupaka i četiri su okončana oslobađajućim presudama, očekujem da tako bude i za peti, međutim sada stiže i šesta optužnica za koju moram da kažem da predstavlja tešku zloupotrebu službenog položaja od strane tužioca, kaže za Danas bivši ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić.

Povod za razgovor je najnovija optužnica Višeg suda u Beogradu, koja Davinića i njegovog nekadašnjeg pomoćnika Miluna Kokanovića, tereti zbog sumnje da su prodajom viška naoružanja oštetili budžet Srbije 2005.

"U toku istražnog postupka dostavio sam dokumenta da je predmet rešen u prvom stepenu i da je završen na Vrhovnom sudu Srbije. Ovde je narušen i osnovni princip prava da se ne može suditi dva puta u istom slučaju".

Na pitanje koja je dokumenta predao, Davinić kaže:

"U pitanju je odluka sa sednice Vrhovnog saveta odbrane iz 2005. o tome da se preduzeću Jugo-import Mont, koje je bilo pod kontrolom crnogorske vlade, usled političkih razloga i procene koja je tada doneta, omogući prodaja oružja po određenim cenama. Ministarstvo odbrane na čijem sam čelu bio, sprovelo je odluku VSO. Nakon što je 2006. nestala zajednica Srbije i Crne Gore, posle crnogorskog referenduma o nezavisnosti, ti razlozi su prestali da važe. Ministarstvo odbrane podnelo je tužbu zbog tog ugovora protiv crnogorskog preduzeća. Vrhovni sud doneo je presudu u kojoj se konstatuje da je reč o odluci VSO i da je Ministarstvo odbrane postupilo u skladu sa zakonom".

Upitan kako onda objašnjava podizanje optužnice, kaže da će dokazati da je reč o zloupotrebi pravosudnog sistema.

"Moram da kažem da sam se u prethodnih pet suđenja trudio da sarađujem da bi se stvari razrešile, da sam pokazivao dobru volju i uvek se odazivao pozivima suda. U ovom slučaju, međutim, nastojaću na svaki način da dokažem da je reč o zloupotrebi pravosudnog sistema i zloupotrebi službenog položaja od strane tužioca".

Na pitanje šta će da uradi, kaže da će protestovati.

"U svojoj žalbi naveo sam i to što sam čuo da govori izvestilac EU za Srbiju Jelko Kacin. Pozvaću se na to da je Više tužilaštvo u Beogradu ili nesposobno, ili korumpirano, ili radi po nečijim instrukcijama. Jedno od ta tri mora biti tačno. Smatram da će to biti važno kada se bude merilo upodobljavanje pravosuđa Srbije evropskom zakonodavstvu."

Za Hag potrebno odobrenje UN

Prvoslav Davinić je pravosnažno oslobođen po četiri optužnice - afera Pancir, brod Barkasa, stanovi za Kobre, stan za jednog oficira, a u toku mu je suđenje za aferu "Satelit“. Prema dostupnim podacima, u svim ovim procesima tužbu je zastupao isti tužilac.

Na pitanje da li će se odazvati pozivu Haškog tribunala da svedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, pošto je pozvan jer je od 1991. do 1995. bio na čelu Centra za pitanja razoružavanja Ujedinjenih nacija , kaže:

"Nemam nikakav poziv suda iz Haga. Pre dve godine sam dobio poziv od Tribunala, ali mi je u Ujedinjenim nacijama rečeno da ne mogu da svedočim bez odobrenja svetske organizacije, koje nisam dobio."

Izvor: Danas, B92

Pogledajte još