Organizacija Univerzijade koštala 75 miliona evra

BEOGRAD, 13. jula 2009. (Beta) – Predsednik organizacionog komiteta Univerzijade u Beogradu Božidar Đelić rekao je da je na organizaciju te sportske manifestacije, na kojoj je učestvovalo 8.600 sportista iz 128 zemalja, potrošeno 75 miliona evra.

“Univerzijada je trijumf i podvig Srbije. Našli smo se u društvu giganata. Ovo je ‘piroćanska’ Univerzijada po finansijskim merilima, ali Beograd je postavio visoke standarde za organizaciju sportskih manifestacija. Potrošili smo 75 miliona evra, nismo prekoračili budžet ni za dinar“, rekao je Đelić na konferenciji za novinare.

On je podsetio da je ideja o organizaciji Univerzijade u Beogradu potekla od pokojnog gradonačelnika Nenada Bogdanovića.

Potpredsednik Vlade Srbije istakao je da je prethodni organizator Univerzijade Tajland na organizaciju potrošio 300 miliona evra, a da su naredni domaćini Kina najavili da će uložiti 720 miliona, a organizator takmičenja 2013. Rusija 604 miliona evra.

Đelić je rekao da je država iz budžeta obezbedila dve trećine sredstava, 25 odsto uložio je Beograd, dok je Vojvodina učestvovala sa 10 odsto sredstava.

“Srbiji je posle Univerzijade ostala vredna oprema, renovirano je 53 objekata, koji su investicija za svih 15 sportova, izgradili smo dve najmodernije atletske staze. Obnovljena je hala u Smederevu. Ovo je pobeda Srbije“, rekao je on.

Organizaciju Univerzijade pomoglo je 10.000 volontera, kao i 5.000 ljudi angažovanih u pripremi takmičenja. Takmičenje je održano u 15 sportova – 203 disciplina i ucestvovalo je 8.600 sportista. Podeljeno je 1.467 medalja, a 60 zemalja preuzelo je 200 sati televizijskog prenosa.

Oborena su 34 rekorda Univerzijade, a takmičenja je posmatralo oko 500.000 gledalaca.

Reprezentativka Srbije u plivanju Nađa Higl, koja je osvojila dve srbrne medalje na 100 i 200 metara prsno, rekla je da su svi reprezentativci pružili maksimum i izrazila nadu da će na sledećoj Univerzijadi nacionalni tim osvojiti više medalja.

Reprezentacija Srbije je na 10. mestu po broju osvojenih medalja – ukupno 19, po pet zlatnih i srebrnih i devet bronzanih. 

“To je rekordan bilans za Srbiju. Nalazimo se među prvih 10 zemalja na svetu“, dodao je Đelić.

Pomoćnik ministra za omladinu i sport Vojislav Tabački rekao je da je ponosan na dobru organizaciju Univerzijade i zahvalio Vladi Srbije i granskim sportskim savezima na pomoći.
Pomoćnik gradonačelnika Radmila Hrustanović rekla je da joj je žao što se takmičenje i druženje sa mladima završilo i ocenila da je u Srbiji “sport pobedio politikanstvo”.

Đelić je dodelio zahvalnice svima koji su učestvovali u organizaciji Univerzijade, članovima Izvršnog komiteta UB 2009, gradonačelnicima gradova u kojima su održana takmičenja, kao i najmlađoj učesnici, koja je otvorila Univerzijadu sa fudbalerom Mančester junajteda Nemanjom Vidićem – Ani Kostadinović.