Opra Vinfri: Rasisti moraju da izumru!

Voditeljka Opra Vinfri (59), jedna od najbogatijih žena na svetu, privukla je veliku pažnju javnosti izjavama o rasizmu koji još nije iskorenjen u državi koja sebe smatra kolevkom demokratije.

Barak Obama, predsednik SAD, dodelio je Opri, koja mu je inače dobra prijateljica, medalju slobode, koja predstavlja najviše civilno odlikovanje u Americi. Opra je medalju dobila sa još 14 zaslužnih građana, a u okviru obeležavanja godišnjice atentata na Džona Kenedija.

„Sve dok se ljudi osuđuju zbog boje njihove kože, problem nije rešen. Rasisti moraju da izumru da bi se rešio problem”, rekla je Opra i dodala:
“Srećna sam jer sam rođena pet godina posle završetka segregacije”.

Opra se u intervjuu za “Bi-Bi-Si” (BBC) osvrnula i na to da američkog predsednika često tretiraju sa nepoštovanjem zbog njegove boje kože.

“Mislim da postoji veliki nivo nepoštovanja koja je i te kako vidljiv. To se u nekim slučajevima događa zato što je Obama Afroamerikanac. Nema sumnje u to. To je nešto što niko nikad nije rekao, ali svi to misle”.

Oprine izjave su podelile javnost. Neki kritičari su je optužili da “igra na rasističku kartu”, kako bi privukla pažnju javnosti. Opra u novom filmu “Batler” glumi ženu Judžina Alena, Afroamerikanca koji je 34 godine radio kao batler u Beloj kući.

Belu kuću su gradili robovi!

Glavnu ulogu u filmu “Batler” glumi Forest Vitaker. Njegov lik Judžin Alen je za 34 godine služio čak osam američkih predsednika. Preminuo je dan uoči izbora 2008. i nije stigao da glasa za Baraka Obamu i vidi prvog Afroamerikanca kao šefa Bele kuće u istoriji SAD. Obama je plakao kada je gledao ovaj film. Izgradnja Bele kuće počela je 1792. i u njoj je učestvovalo čak 400 robova.

Izvor: Alo

Pogledajte još