Festival "Sarajevo, ljubavi moja" od 28. do 30. novembra u Mikser House-u

„ČARŠIJSKE PRIČE“: KOLIKO ĆEMO ČEKATI NA OBNOVU GEOZAVODA? KOJI JE KLJUČNI SASTOJAK USPEHA SARAJEVSKE FILMSKE SCENE? KAKO DOĆI DO ODRŽIVOG DIZAJNA U REGIONU?

„Čaršijske priče“, razgovori koji se odvijaju svakog dana od 18 časova, staviće u prvi plan tri društveno relevantne teme. Prvog dana tribina „Obnova i zaštita“ tretira priču u čijem središtu su sudbine dve ikonične zgrade – Gradske vijećnice u Sarajevu i Beogradske zadruge u Savamali. Uzroci njihovog razaranja su različiti, kao i put do rekonstrukcije, ali ono što ih povezuje jeste arhitektonski i društveni značaj za gradove u kojima se nalaze. Razgovor je ujedno i početak inicijative za prikupljanje sredstava za obnovu krova zgrade nekadašnjeg Geozavoda, u saradnji sa Pravosudnom akademijom u Beogradu. Kao podršku Beograđanima, svoj honorar za nastup na festivalu će donirati sarajevska grupa „Dvadesetorica“. Moderator diskusije će biti Nedžad Mulaomerović, jedan od članova „Dvadesetorice“, arhitekta, uključen u projekat rekonstrukcije zgrade Gradske vijećnice. Pored njega će u razgovoru učestvovati: Edo Hozić, direktor Bijenala savremene umetnosti u Konjicu, Maja Mićić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava i organizator festivala “Dani Sarajeva”, Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije smeštene u zgradi nekadašnjeg Geozavoda, Nebojša Glišić, arhitekta, autor studije izvodljivosti rekonstrukcije zgrade Beogradske zadruge, Aleksandra Šević, arhitekta, autor projekta rekonstrukcije krova i fasade zgrade Beogradske zadruge, Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda.

Geozavod

(old_image)

Druga tribina, pod nazivom „Dizajniraj mi stvarnost“ ispituje kretanja na sarajevskoj dizajn sceni i poziciju industrijskog dizajna u odnosu na modnu i grafičku scenu, kao i šta je zajednički imenitelj za dizajnere u Beogradu i Sarajevu. Biće predstavljeni i uspešni primeri preduzetništva u dizajnu, kao i moduli saradnje u regionu i potencijali zajedničkih internacionalnih nastupa. Učesnici tribine su: Sanja Planinić, osnivač SOS dizajn festivala, Saša Škorić, grafički dizajner, Neira Sinanbašić, industrijski dizajner, Emina Huskić, modni dizajner, prof. Salih Teskeredžić, šef katedre za industrijski dizajn na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu, Vedran Mujagić, grafički dizajner i član benda „Dubioza kolektiv“, Marko Radenković, osnivač dizajn inkubatora „Nova Iskra“, Jelena Matić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu, Slavimir Stojanović, grafički dizajner i osnivač brenda „Futro“. Diskusiju moderiraju: Bojan Hadžihalilović, čuveni sarajevski grafički dizajner, osnivač agencije „Fabrika“ i Maja Lalić, arhitekta, osnivač beogradske organizacije „Mikser“.

Tribina „Film ili smrt“ se realizuje saradnji sa Festivalom autorskog filma u Beogradu i Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu i istražuje tajne uspeha svetski priznate sarajevske filmske scene, kao i odnos autorskog filma i velikih produkcija, i isputuje mehanizme razvoja regionalnog filma u vremenima krize: koja je uloga festivala i filmskih udruženja, kako do kulturne strategije i održivih mehanizama finasiranja. Učesnici tribine su: Srđan Vuletić, reditelj, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Pjer Žalica, reditelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Šejla Kamerić, umetnica, Jovan Marjanović, predstavnik BiH u Eurimage, Amra Bakšić Čamo, osnivač “Cinelink”-a, predsednica Udruženja filmskih radnika, Adis Đapo, producent, Branislav Trifunović, glumac, Gorčin Stojanović, reditelj. Diskusiju moderiraju: Srđan Vuletić i Srdan Golubović, reditelj i osnivač Festival autorskog filma, Beograd.

Dvadesetorica

(old_image)


SARAJEVSKA FILMSKA I DIZAJN SCENA

Projekcije filmova 16 mladih sarajevskih autora odvijaće se tokom sva tri dana festivala od 19 časova na glavnoj bini Mikser House-a. Projektovaće se neka od najzapaženijih ostvarenja nove sarajevske filmske scene sa Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, selektora Srđana Vuletića.

Sarajevska dizajn scena biće predstaljena u vidu dve izložbe. Platforma SOS dizajn festivala donosi radove 15 talentovanih mladih industrijskih i grafičkih dizajnera iz čitave Bosne i Hercegovine. “Slikovni rječnik turcizama”, autorke Iman Gavrankapetanović sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, čiji je mentor Bojan Hadžihalilović, sastoji se od 40 slikovnih prikaza turcizama koji su prisutni u svakodnevnom govoru. Upoznaćemo se sa originalnim značenjem pojedinih turcizama kao što su ćeif, rahat, sevdah, aferim, akšam, koji su predstavljeni na vizuelno atraktivan način.

Skroz

(old_image)

Posetioci će se upoznati sa sarajevskim modnim dizajnom kroz prodajnu festivalsku postavku u okviru prodavnice balkanskog dizajna u Mikser House-u, a autorski brendovi među kojima su „Roza koza“, „Jare“, „she:you“, „Rukom“, „Molimao“, „Designgoods“, „Sasa design“, „Citoyenne K“, i dr., predstaviće se i kroz modne performanse i radionice za decu i odrasle.

Bogat MUZIČKI PROGRAM donosi koncert miljenika regionalne publike – „Letu štuke“, kultnog rokenrol benda „Bombaj štampa“, DJ/VJ dvojca iz „Dubioza kolektiva“ – „Diskobajagi“, kao i nastupe sarajevske društveno-angažovane muzičke atrakcije „Dvadesetorica“, koja će svoj honorar donirati za rekonstrukciju krova Geozavoda, i grupe „Skroz“, koju su osnovali nekadašnji članovi „Zabranjenog pušenja“ i „Top liste nadrealista“.

Karte za koncerte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima. Cena karata u pretprodaji do 20. novembra je 600 dinara za nastupe „Dvadesetorice“ i „Diskobajagi“, 700 za koncert „Bombaj štampe“, a ulaznice za koncerte „Skroza“ i „Letu štuke“ se mogu nabaviti po ceni od 800 dinara. Paket karata za muzički program tokom dva festivalska dana je 1200, a trodnevna karta je 1700 dinara.

Pogledajte još