Dame, i menopauza ima svoje prednosti

Preterano znojenje, lupanje srca, bol u grudima, kao i mnoge druge neprijatnosti nisu jedino što vaš očekuje u menopauzi. Istraživanja su pokazala da ona ima i svoje pozitivne strane, odnosno da su žene u ovom periodu manje sklone depresiji i stresu.

Nagle promene raspoloženja gotovo izostaju u periodu kada se žena "oprašta od menstruacije", a sudeći prema rezultatima studije, veliki broj dama tada ima mnogo stabilnije ponašanje.

Istraživanje je rađeno u saradnji sa preko 200 žena. Započeto je 10 godina pre njihovog poslednjeg ciklusa, a završeno je osam godina nakon ciklusa. Istraživanje je pokazalo da žene koje su ostavile period redovnih menstuacija za sobom imaju manje promene raspoloženja i ređe su sklone stresu i depresiji.

Prema rečima vodeće naučnice Elen Friman, ova studija je važna jer je dokazala da reproduktivni hormoni u velikoj meri određuju raspoloženje.

Ipak, naučnici napominju kako bi svaka žena trebalo nešto da preduzme u vezi s ublažavanjem simptoma menopauze, a među najboljim savetima su vežbanje i kvalitetna ishrana.

Izvor: B92

Pogledajte još