Putin: EU ucenjuje Ukrajinu

Kada smo čuli, a to sam juče saznao, da je Kijev obustavio, ne prekinuo nego obustavio, pregovore sa EU i da želi da preispita sve to, čuli smo pretnju EU Ukrajini održavanjem masovnih protesta. To su pritisci i ucene”, rekao je Putin u Sankt Peterburgu, prenela je “Raša tudej”.

Istovremeno, zapadni mediji izvestili su o antivladinim protestima u Kijevu koji su trajali čitave noći, a nastavljeni su danas, kao i da je jedan od vođa demonstranata bokserski šampion Vitalij Kličko.

Putin je ponovio spremnost da učestvuje u trojnim pregovorima EU, Ukrajine i Rusije o trgovini i ekonomiji, ističući da to nije političko, nego ekonomsko pitanje.

Na pitanje jednog novinara da prokomentariše tvrdnju iz kabineta predsednice Litvanije Dalije Gribauskajte da je ona u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem saznala da je Moskva upozorila Kijev da odustane od sporazuma, Putin je odgovorio:

Ne znam o čemu su razgovarali predsednici Ukrajine i Litvanije. Možda možemo da pitamo naše američke prijatelje da nam kažu”.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov izjavio je ranije danas da je odluka Kijeva da ne potpiše sporazum o jačanju veza sa EU taktička i da je doneta isključivo iz ekonomskih razloga.

Azarov je rekao poslanicima u parlamentu da jučerašnji potez Kijeva, zajedno sa odlukom da obnovi aktivni dijalog sa Rusijom, ne menja sveukupnu razvojnu strategiju Ukrajine.

"Odluka da se obustavi potpisivanje sporazuma sa EU bila je teška, ali jedina moguća u sadašnjoj ekonomskoj situaciji u Ukrajini. Ova odluka je rezultat isključivo ekonomskih razloga i taktička je", istakao je ukrajinski premijer.

Bivša sovjetska republika juče je iznenada odlučila da odustane od planova da potpiše istorijski sporazum sa Briselom sledeće nedelje i najavila je da će obnoviti pregovore o sporazumu sa Rusijom, vodećim trgovinskim partnerom Ukrajine i njenim glavnim dobavljačem gasa.

Ovu odluku osudili su evropski lideri, SAD i ukrajinska opozicija.

Izvor: Blic

Pogledajte još