Borba: Poziv novinarima

BEOGRAD, 13. jul 2009. (FoNet) - Redakcija dnevnog lista Borba uputila je danas Otvoreni poziv novinarima Srbije da dignu glas protiv predloženih izmena Zakona o informisanju i poručila da političari ne mogu da uređuju medije.

Borba napominje da u medijsko dvorište ne može da uskoči Mlađan Dinkić ili bilo koji drugi političar i da ga uredi.

"Još strašnije, ne može da iskoristi čitavu Vladu i čitavu Skupštinu da bi uredio odnose sa nekim od nas, ili naše međusobne odnose", upozorava Borba.

Takođe, zašto bi čitava profesija plaćala ceh nečije neefikasnosti i nesposobnosti, pita Borba i napominje da "zakoni u ovoj državi postoje i bave se svim onim pitanjima koja sada preuzima Dinkićev Zakon o informisanju".

"Po tim zakonima zabranjeno je lagati, izmišljati, objavljivati imena maloletnika, tvrditi da je neko kriv pre nego što je osuđen, objavljivati izjave ili slike bez saglasnosti, ne plaćati porez...", napominje Borba.

Ističući da mediji nikada ne bi trebalo da odgovaraju pred političarima, jer "ni oni nama ne odgovaraju", Borba poziva novinare da dignu glas i iz medijskog dvorišta izbace one "koji su se provukli ispod ograde".

"Ne zbog Raje Rodića. Zbog sebe. Zbog ubeđenja da sopstveno dvorište možemo sami da uredimo. U suprotnom, ono će postati logor. Ama baš za sve - novinare", zaključuje Borba.

Pogledajte još