Jovanka Broz pozvana na Brione

PULA, 13. jul 2009. (FoNet) - Istarski župan Ivan Jakovčić, koji je pre tri godine pozvao na Brione Titovu udovicu Jovanku Broz, izjavio je da je njegov poziv i dalje otvoren, posebno sada kada je dobila pasoš i lična dokumenta.

"Poziv neću ponovno slati, on vredi i danas, premda mi se na njemu Jovanka Broz tada lično zahvalila, navodeći da ne može dda dođe na Brione zbog problema sa stanom i neposedovanja pasoša. Ako sada dođe, biće nam izuzetno drago", rekao je Jakovčić za Jutarnji list.

Saborski zastupnik i predsednički kandidat IDS Damir Kajin, smatra da je Jovanka Broz dobro došla gošća na Brione i u Istru, prema kojoj bi se svako odnosio krajnje domaćinski.

"Poset suputnice čoveka, koga Istra duboko poštuje, ne samo zbog njegovog 'lika i dela' , već i zbog istorijske činjenice da bez NOB i antifašizma, Istra ne bi bila uključena u hrvatski korpus. U Istri živimo i promovišemo vrednosti od antifašizma, do multikulturalnosti, tolerancije, suživota, ljudskih i mnajinskih prava.

Jovanku Broz rado bismo videli na Brioima, jer bi od toga Istra imala korist", ističe Kajin, dodajući da Istrijani ne zaboravljaju da je Istra svoj najveći razvoj doživela u razdoblju bivše države, kojoj je na čelu bi predsednik Tito.

Jovanka Broz je pismeno odgovarajući Jakovčiću na poziv upućen u martu 2006. , preko ministra rada i socijalne zaštite Srbije Rasima Ljajića, da poseti Brione, navela, da joj je izuzezno drago što istarski župan misli na nju, u teškim vremenima.

Napisala je takođe da je raduje što Istra gaji lepa sećanja na Tita, koji je jako voleo Istru i Brione, učinivši ih poznatim u celom svetu.

Na Brionima su boravili najugledniji državnici sveta, koji su zajedno s Titom obeležili prošlo stoleće. To je deo naše zajedničke istorije i ne bi ga trebalo zanemarivati - napomenula je u pismu Jakovčiću, Jovanka Broz, želeći mu uspešan rad za dobrobit Istre i njenih građana.

Jovanka Broz je poslednji put boravila na Brionima u leto 1978.

Pogledajte još