Isključivo solarna energija: prva nacija sveta koja se odrekla nafte

Ova teritorija, koja je nekada bila engleska kolonija pala je pod suverenitet Novog Zelanda, a trenutni oblik vlasti je Ustavna Monarhija.

Tokelau, koji je još uvek pod suverenitetom Novog Zelanda, do sada je koristio naftne agregate za prozvodnju energije koje je konačno odbacio i zamenio sa 4.032 fotonaponska panela i 1.344 baterije za proizvodnju energetskih potreba svoje populacije od 1.411 stanovnika. Paneli će proizvoditi 150 posto ukupne potrebne energije.

“Ponosni smo na ovo postignuće. Pozivamo i druge zemlje u Pacifiku da krenu našim putem.” – izjavio je Jovilisi Suveinakama, generalni direktor Nacionalne Javne Službe Vlade Tokelaua.
Tokelau Projekat obnovljivih izvora energije (TREP) je zajednička inicijativa Vlade Tokelaua i Novog Zelanda (koja je izdvojila oko 5.7 miliona dolara za projekat). Projekat je završen u rekordnom vremenu i smatra se za jedan od onih projekata na koje bi ceo svet trebao da bude ponosan.

Koliko god da je projekat bio komplikovan i problematičan, PowerSmart, kompanija koja je postavila kompletan sistem, završila je radove u roku, pružajući Tokelauu značajne dugoročne finansijske uštede, a ostatku sveta –prvu ekološki osvešćenu teritoriju.

Generalni direktor Nacionalne Javne Službe Vlade Tokelau izjavio je “Naša predanost, kao globalnih građana, je da pozitivno doprinesemo ublažavanju uticaja klimatskih promena.”

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još