fbpx

Zašto imamo košmare?

Padanje, davljenje, bežanje, zastrašujući predmeti, životinje, kao i ljudi sa užasnim ličnostima su jako česta pojava u snovima većine ljudi.

Ukoliko ste jedan/a od onih kojima se noćne more povremeno javljaju, nemate razloga za brigu, jer niste pod uticajem neke fiziološke ili psihološke bolesti. Ipak, ukoliko vam se noćne more javljaju gotovo svaku noć, vreme je da se posavjetujete sa svojim lekarom jer vam vaša podsvest možda skreće pažnju na problem koji (možda) imate.

Šta su noćne more?

Noćne more, ili košmari, su realistični snovi koji nas zbog svog uznemirujućeg sadržaja često probude iz dubokog sna. To su neprijatni snovi koji izazivaju jake negativne emocije u mozgu, kao što su strah, horor, očaj, anksioznost i tuga.

Noćne more imaju tendenciju da se javljaju najčešće tokom REM faze spavanja, faze u kojoj najčesće sanjamo. Upravo zbog REM faze, koja ‘napreduje’ kroz noć, noćne more se najčešće javljaju u jutarnjim satima.

Psihoterapeut Džefri Samber, koji je studirao globalnu mitologiju snova na Harvard Univerzitetu, kao i Jungovo tumačenje snova u Jung institutu u Cirihu, objašnjava:

“Noćne more ukazuju na potrebu da se pozabavimo nečim što u nama izaziva strah. One takođe mogu biti način da se oslobodite tih strahova, zavisno od toga kako ćemo reagovati na san.

Ako imam užasnu noćnu moru, i pokušam da je zaboravim čim se probudim, velike su šanse da će se ona opet ponoviti. Noćne more uglavnom nastaju iz prošlih događaja, što znači da one nisu znaci da će nam se nešto loše desiti u budućnosti.

Noćne more i postoje da bi nas uzdrmale, da bi nas naterale da se suočimo sa strahom u njegovom korenu, da bi se obračunali sa neprijatnošću, ili da jednostavno potražimo pomoć, ukoliko sami ne možemo da rešimo problem.

Kao što sam i rekao, noćne more su prirodna reakcija na strah i nelagodnost. Noćne more su poziv na akciju. Zapitajte se: ‘Čega se bojim’, ‘Šta ovaj san govori o meni u ovom trenutku’ ‘Šta mogu učiniti kako bi saznao/la više o strahu koji mi ova noćna mora otkriva?’”

Šta uzrokuje noćne more?

Noćne more su često spontane. No, one takođe mogu biti uzrokovane različitim faktorima, kao što su određeni poremećaji kojih verovatno nismo ni svesni.

Postoji niz fizičkih, kao i psiholoških faktora koji pokreću noćne more. Najmoćniji od svih je stres, koji nam jednako šteti i fizički i psihički i kada smo budni i kada spavamo. Osećaj neuspeha, bežanje, kao i snovi u kojima ste zarobljeni često se tumače kao noćne more uzrokovane upravo stresom.

Spavanje u skučenim i tamnim mestima može uzrokovati da sanjate da se davite ili da se gušite. Ako ste doživeli neko traumatično iskustvo na koje ste zaboravili u toku dana, ono bi moglo da se javlja u vašim snovima dugo vremena.

Noćne more često nastaju i nakon kasnog obroka. Pošto se vaš metabolizam ubrza, on poveća i aktivnosti u mozgu.

Lekovi, kao što su antidepresivi, takođe su često povezani sa noćnim morama. Poznato je da i neki lekovi za krvni pritisak takođe povećavaju šansu da doživimo košmar. Čak se savetuje da, ukoliko primetite da imate više košmara nakon uzimanja nekog leka, obavezno posetite ljekara.

Još jedan od uzročnika noćnih mora je nedostatak sna, a tu su takođe i nelagodnost i depresija, kao i Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i koji obično uzrokuje hronične noćne more.

Neka istraživanja pokazuju da je i kofein jedan od uzročnika košmara, kao i alkohol. Ukoliko ne možete da smanjite unos kofeina, pobrinite se da ste poslednju šoljicu kafe popili najmanje 6 sati pre spavanja.

I na kraju, strašni filmovi i knjige su čest i očigledan uzročnik noćnih mora.

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još
2 komentara
  1. Lia says

    Psihoterapeut sa Harvarda pogresno tumaci.Bas cudno za psihoterapeuta.Koji strah koja lupetanja sve.Zao mi je ali pojma sa istinom nema.Pa jos psihoterapeut.

  2. Lia says

    Psiholozima u Srbiji je ocito potrebna preozbiljna strucna pomoc.Posebno pomoc oko nedostatka znanja.E sada postavlja se pitanje na kom su faksu naucili ono sto veze sa realnoscu nema.Kao da su se usdruzili sa baba vracarama.Sramota za bilo koga sa fakultetskom diplomom da dozvoli toliko neznanje poput psihologa.Jos malo ispada da vise znaju oni koji veze sa psihologijom nemaju.Toplo im preporucujem preispitivanje sopstvenog znanja tacnije neznanja.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.