Beba javlja kad bi da se rodi

VAŠINGTON - Fetus koji je u završnoj fazi razvoja najverovatnije majci šalje signal kad je spreman da dođe na svet tako što njegova pluća ispuštaju hemijsku supstancu.

Istraživanje obavljeno na miševima pokazalo je da kod svih sisara spremnost fetusa da počne da diše van majčine materice predstavlja glavni faktor u određivanju vremena za porođaj.

"Otkrili smo da jedan protein u spoljnom omotaču pluća služi kao 'radni hormon' koji signalizira majčinoj materici kad su pluća fetusa dovoljno zrela da izdrže kritični prelaz na udisanje vazduha", izjavila je dr Kerol Mendelson, profesorka biohemije i akušerstva u Dalasu.

Ona je posebno naglasila da je "za sada velika nepoznanica šta je uzrok normalnom, a šta preranom porođaju, jer najverovatnije postoji nekoliko hemijskih uzroka koji vode ka porođaju".

S tim u vezi, ona je iznela pretpostavku da protein iz spoljnog omotača pluća, koji proizvodi fetus čoveka, takođe može biti "hormonalni signal za početak porođaja".

U opsežnoj studiji objavljenoj u Spisima Nacionalne akademije nauka SAD, profesorka Mendelson i grupa njenih saradnika saopštili su da su se posebno bavili sastavom proteina A koji je ključni faktor u disanju van materice.

Kod čoveka, protein A ili SP-A iz pluća fetusa takođe pomaže ćelijama imunološkog sistema makrofaga (macrophagus) da napadnu bakterije, viruse i gljivice u plućima.

"Žene koje se porode pre termina često imaju infekciju membrane koja obmotava fetus, pa broj makrofaga u zidu materice naglo raste kako se približava prevremeni porođaj", otkriva Mendelson.

Zato, po svoj prilici, mora postojati veza između infekcije i preranog porođaja. Profesorka Mendelson je uverena da će više saznanja o tom procesu pomoći da se pronađe terapija koja bi sprečila prerani porođaj.

Kod miševa, pluća fetusa u razvoju počinju da luče SP-A sedamnaestog dana trudnoće, a mladunci dolaze na svet posle 19 dana. Fetus čoveka počinje da proizvodi više SP-A između 32 i 34 sedmice u 40-nedeljnoj normalnoj trudnoći.

I dok fetus "diše" plodovu vodu u materici, SP-A se oslobađa u tečnost.

Makrofazi koje aktivira protein na putu do zidova uterusa prolaze kroz plodovu vodu. I kad se jednom smeste tamo, počinju da proizvode supstancu koja stimuliše mehanizam uterusa koji se završava porođajem. 

(FoNet) 
13. jul 2009.

Pogledajte još