U Švedskoj najslobodniji pristup internetu

Kako se navodi u izveštaju koji je obuhvatio 81 državu, iza Švedske su Norveška, Velika Britanija i SAD. Iako su u vrhu te liste, Velika Britanija i SAD su loše ocenjeni kada je u pitanju zaštita podataka korisnika.

Najbolje rangirana zemlja u razvoju je Meksiko, koja je na 30. mestu po internet slobodama. Rusija je rangirana na 41, Kina na 57, a Mali, Etiopija i Jemen su na začelju liste.

Lista pokazuje da bogatsvo neke zemlje ne mora nužno da znači i da je ona slobodnija. Tako je, na primer, Estonija ove godine bolje rangirana od Švajcarske.

Navodi se da je 39 odsto svetske populacije u 2013. godini imalo pristup internetu, što je dvostruko više nego 2005. godine, kada je to bilo 16 odsto.

Najmanje korisnika interneta 2013. godine je u Africi, gde manje od petine stanovništa ima pristup svetskoj mreži. Većina ljudi na tom kontinentu nema novca da bi mogla da koristi internet.

Naučnici koji su pokrenuli internet 1990. godine kritikovali su zloupotrebu svetske mreže za špijuniranje i cenzurisanje i upozorili da bi to moglo da ugrozi demokratiju.

Tim Berners-Li (Berners-Lee), koji se smatra ocem interneta, rekao je na predstavljanju izveštaja da je ohrabrujuće to što se pokazalo da društvene mreže podstiču ljude da se organizuju i javno iznose sve nepravilnosti i zloupotrebe.

"Neke vlade osećaju se zbog toga ugroženim, a sve češća prismotra i cenzura prete da u budućnosti ugroze demokratiju", ocenio je Berners-Li.

U izveštaju se navodi da je onlajn špijunaža i blokiranje pristupa određenim sajtovima u porastu u svetu. Pristup politički osetljivom materijalu blokiran je u gotovo trećini država koje imaju internet.

Izvor: B92

Pogledajte još