Srbija ostaje bez investicija iz Kine?

On je rekao da će se žaliti premijeru Kine, koji će se, kako je rekao, 25. novembra na Ekonomskom samitu u Bukureštu sastati s premijerima 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, među kojima će biti i premijer Srbije.

"S nestrpljenjem očekujem taj skup i ne znam kako će premijer Srbije Ivica Dačić uspeti da objasni takvu investicionu klimu u Srbiji"
, kaže Sjong.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da kompanija „Guan Nan“, koja želi da kupi „Vršačke vinograde“, nije kriva za problem u vezi s privatizacijom.

"Novi investitor iz Kine našao se u situaciji da su sada državni organi zastali u procesu prodaje odnosno privatizacije tog preduzeća, plašeći se na koji način bi to bilo protumačeno. Taj problem bi svakako trebalo da bude rešen, zato što kineski investitor nije kriv za ono što je unutrašnja stvar Srbije", naglasio je Dačić.

Na pitanje novinara ko je odgovoran, premijer je rekao da ne zna tačno ko je odgovoran i da je potrebno utvrditi činjenično stanje.

"Tu je problem to što je ta procedura bila takva da je u stvari sve bilo obavljano po zakonu i pravilima koje je postavila Agencija (za privatizaciju), ali cena koja je dobijena je, po proceni zaposlenih i svih ljudi tamo, niska"
, istakao je Dačić.

Pravni zastupnici kineske firme u Srbiji rekli su da se ne mogu naknadno menjati uslovi traženi tenderom, kao i da je prodajni paket obuhvatio zemljište - 620 hektara šume, građevinske objekte i zalihe od 10 miliona litara vina, ali da nije predviđena kupovina robne marke.

Licitacija „Vršačkih vinograda“ obavljena je krajem jula, a kineski konzorcijum „Guan Nan“ je za firmu ponudio 5,29 miliona evra - u trećem krugu licitacije, što je prihvaćeno. Firma je prodata za 30 odsto prvobitno procenjene tržišne vrednosti, ali ugovor nije potpisan.

Izvor: Kurir

Pogledajte još