Sutra počinje izgradnja Južnog toka

Ceremoniju početka radova iz Palate Srbije u Beogradu će pratiće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, srpski premijer Ivica Dačić, ministri energetike Rusije i Srbije, Aleksandar Novak i Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora Gasrpoma Aleksej Miler i generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović.

Međunarodni gasovod Južni tok, projekat koji je pokrenula ruska državne kompanije Gasprom, vredan je više od 16 milijardi evra i dovešće ruski gas cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske do potrošača u Zapadnoj Evropi.

Izgradnjom Južnog toka Srbija će dobiti drugi prvaca snabdevanja gasom, pošto su trenutno isporuke gasa moguće samo gasovodom iz Mađarske. Realizacija tog projekta predviđena je energetskim sporazumom Srbije i Rusije, potpisanim 25. januara 2008, a uključivao je i prodaju Naftne industrije Srbije ruskom Gaspromnjeftu za 400 miliona evra i da Gasprom postane vlasnik 51 odsto podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Deonica Južnog toka kroz Srbiju biće duga 421 kilometar, a predviđena je i gradnja dva kraka - za Hrvatsku dugog 52 kilometra i za Republiku Srpsku dugog 105 kilometara. Radi se i projekat juznog kraka prema Makedoniji.

Gradnja Južnog toka u Srbiji trebalo bi da budu završena za dve godine. Kapacitet tog gasovoda u Srbiji biće 40,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Planirano je da Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj Južni tok Srbija, u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva.

Ranije je najavljeno da će na svečanosti biti potpisani sporazumi o obavljanju delatnosti od opšteg interesa koji će raditi kompanija "Saut strim" (South Stream - Juzni tok), sporazum o transportu, a treći o kreditu između Srbijagasa i firme "Saut strim".

Iz Energetske zajednice jugoistočne Evrope poručili su da je sporazum o izgradnji gasovoda Južni tok u Srbiji u mnogim tačkama u koliziji sa evropskim pravilima, pošto treća strana nema pravo da koristi kapacitete tog gasovoda i nema razdvajanja delatnosti tranzita od snabdevanja.

Za Vladu Srbije Južni tok je jedna od najvrednijih investicija u državi od koje se očekuje privredni rast i povaćanje zaposlenosti.

Izvor: beta

Pogledajte još