Dačić: Nećemo dozvoliti Kosovu stolicu u UN

"Ukoliko do ovakvih pokušaja dodje, tražićemo razjašnjenje u Briselu, na rundama dijaloga sa Ketrin Ešton," rekao je Dačić za današnje "Večernje novosti".

Kako pišu Večernje novosti, Vlada Srbije je izdala instrukcije svim funkcionerima i diplomatama da maksimalno lobiraju protiv pokušaja kosovskih vlasti da izdejstvuju stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN) ili njenim agencijama, ali i u OEBS, Savetu Evrope, sportskim organizacijama poput FIFA, UEFA i FIBA.

List podseća da Kosovo može da učestvuje samo u regionalnim organizacijama uz obaveznu fusnotu u dokumentima sa tih sastanaka, kako se ne bi prejudicirao status. Šef diplomatije Ivan Mrkić rekao je za list da je na snazi instrukcija Vlade da naše delegacije na skupovima insistiraju na tome, kao i da su obavezne da sastanke napuste, ukoliko se to ne poštuje.

"Takođe, na snazi je i obaveza lobiranja protiv svih pokušaja Prištine da postanu član raznih organizacija, poput OEBS-a ili Saveta Evrope,
" kazao je Mrkić.

Do sada je Kosovo uspelo da udje u Svetsku banku i Medjunarodni monetarni fond, ali tamo ne važi princip jedna država - jedan glas, već na odluke najviše utiču države sa najveććm kapitalom, poput Amerike, Velike Britanije, Nemačke.

Izvor: Blic

Pogledajte još