Postanite produktivniji: načini da postignete željeni uspeh

Međutim, kako bi postigli željeni uspeh morate pametno iskoristiti vaše vreme, fokus i energiju.

Dan je vrlo kratak stoga morate paziti kako ne bi upali u zamku pisanja nepotrebnih meilova, časkanja i nepotrebnih sastanaka. Vreme iskoristite pametnije.

Pozitivni efekti

Imajte na umu da sve što radite danas ima pozitivne ili negativne efekte na vaše elan sutra. Vrsta hrane koju jedete, količina vode koju popijete, održavanje kondicije i vreme kada idete na spavanje su bitni faktori koji utiču na to kakav ćete sutra imati dan. Postarajte se da radite stvari koje će vam omogućiti da imate dovoljno energije za nove izazove. Najčešće sami sebi odvraćate pažnju čime većini vremena osiguravate neuspeh.

Da li ste ikada pisali dugačak mail na mobilnom telefonu i pritom ignorisali sve druge informacije i poruke društvenih mreža? Kako bi pravilno odradili zadatke morate odrediti trenutke u danu kada nećete dopustiti da vam išta odvraća pažnju.

Kada svesno nastojite da se fokusirate, biće vam od pomoći ako unapred napravite vremenski raspored. Na kraju dana uzmite trenutak kako bi razmislili o rasporedu sastanaka i radnih zadataka koji vas sutra očekuju te ih složite po prioritetima.

Izrada plana

Postoji li nešto što može da se odloži ili otkaže? Da li je potrebno da se za nešto unapred pripremi?Ako imate više sastanaka u isto vreme možda ih možete spojiti. Odlučite na šta ćete se fokusirati i organizujte stvari kako bi mentalno i fizički bez prekidanja, mogli biti tamo gde ste potrebni.

Ako imate neki važan zadatak koji zahteva samostalan rad, ugovorite jednosatni sastanak sa sobom kako vas ne bi prekidali.

Jednom nedeljno procenite jeste li poslednjih nekoliko dana uspeli pametnije da organizujete svoje vreme i postići veći nivo usredsređenosti. S tom svrhom u četvrtak pravite beleške za procenu do sledećeg četvrtka.

Strategijom do rezultata

Rađenjem procene u četvrtak umesto petka će vam pružiti osećaj dostignuća procene rada za minuli nedelju i dati vam novi energetski impuls pre vikenda. Uz to, omogućiće vam više vremena za organizaciju stvari koje morate odraditi pre nego što napustite kancelarija za vikend.

Izrada strategije organizacije vremena će vam omogućiti veću produktivnost te povećati količinu vremena i energije za odrađivanje najvažnijih zadataka.

Izvor: B92

Pogledajte još