Proizvođači i trgovci: Prodajući proizvode na akciji gubimo novac

Za poslednjih nekoliko godina promet u maloprodaji pao je za trećinu, a samo u odnosu na prošlu godinu manji je za 8,6 odsto. Kako bi sačuvali kupce, proizvođači i trgovci primorani su da organizuju razne akcije i sniženja koja su postala polazna tačka, ako ne i osnova današnjih kupovina. Kako pojedine akcije traju i po mesec dana, a cene su u tom periodu i do 30 odsto niže, mnogi su počeli da se pitaju da li je akcijska cena realna cena proizovda, oslobođena previsokih trgovačkih i proizvođačkih marži.

Olivera Ćirković iz „Univereksporta“ objašnjava za “Blic” da cene na sniženjima nisu stvarne cene, već one koje su ispod nivoa rentabilnosti, ali podrazumevaju ulaganje u budućnost određenog brenda, ali i trgovinskog lanca.

"Akcijske cene formiraju se u dogovoru sa dobavljačima, na način da se dela zarade odriču obe strane, a u cilju što povoljnije ponude ka krajnjem potrošaču. Naravno, obe strane učesnice ostvaruju određene povoljnosti, kako kroz vidljivost na mestu prodaje i kroz reklame, tako i kroz povećanje obima prodaje", objašnjava Ćirković.

Da li će na sniženjima više izgubiti proizvođači ili trgovci, zavisi od dogovora i od cilja akcije.

"Realna cena je ona po kojoj se prodaje u redovnoj prodaji. Akcijska cena je sa smanjenim rabatom, proizvod na kojem se često gubi novac jer se prodajom akcijskog proizvoda jedva pokrivaju troškovi proizvodnje, ali je u doba krize, kada je kupovna moć ovoliko poljuljana, ta žrtva neophodna", objašnjavaju proizvođači. Statistika kaže da je promet namirnica i 70 odsto veći kada su one na akciji, nego kada im je redovna cena.

Izvor: Blic

Pogledajte još