Ženeva: Postignut dogovor o iranskom nuklearnom programu

Potvrdu da je sporazum noćas postignut, dali su francuski i iranski ministri spoljnih poslova, kratko potvrdivši novinarima koji su čekali u hotelskom lobiju, da su se dve strane dogovorile, prenela je agencija Asošiejted Pres.

"Da, imamo dogovor“, rekao je šef diplomatije Irana Mohamed Džavad Zarif, nakon pet dana pregovora.

Slično je odgovorio i francuski ministar Loran Fabijus, podigavši palac u znak potvrde o uspešnom završetku razgovora.

Prema ranijim navodima medija, cilj je bio da Iran pristane na šestomesečno zamrzavanje svog nuklearnog programa, dok bi istovremeno u tom periodu bile delimično ukinute sankcije.

Rojters prenosi reči neimenovanog zapadnog dipomate, koji je rekao da će Iran moći da dobije 4,2 milijarde dolare, nakon što zaustavi svoj nuklearni program.

Američki predsednik Barak Obama kasno sinoć se iz Bele kuće obratio naciji, rekavši da je dogovor s Iranom "važan prvi korak“, koji će sprečiti tu zemlju da napravi nuklearno oružje.

On je obećao i da SAD neće uvoditi nove sankcije Iranu tokom narednih šest meseci, što će, kako navodi AP, sigurno razljutiti one američke kongresmene koji su se zalagali za još oštrije mere.

Obama je, ipak, poručio da će pritisak biti pojačan ako Iran ne bude u potpunosti ispunio dogovoreno.

Izrael je danas ocenio da su velike sile i Teheran u Ženevi postigle "loš dogovor" o iranskom nukleranom programu, saopšteno je iz kabineta izraleskog premijera Benjamina Netanjahua.

"To je loš dogovor koji Iranu pruža tačno ono što je želeo: značajno ublažavanje sankcija i nastavak dela nukleranog programa", piše u saopštenju objavljenom nekoliko sati nakon postizanja dogovora.

Kako se dodaje, sporazum omogućava Iranu da kasnije nastavi da obogaćuje uranijum i da proizvodi gorivo za nuklearno oružje.

Kasno sinoć se oglasio i izraelski ministar za obaveštajne poslove Juval Stajnic, koji je izrazio nezadovoljstvo postignutim dogovorom, kazavši da je u pitanju "prevara".

Stajnic, koji je zadužen za nadzor iranskog nuklearnog programa u izraelskoj vladi, rekao je da nema razloga da svet slavi zbog dogovora iz Ženeve.

"Dogovor koji je postignut zasniva se na iranskoj prevari i samoobmanjivanju", zaključio je ministar.

Američki državni sekretar Džon Keri je noćas pokušao da uveri Izrael da će postignuti dogovor doprineti da "svet bude bezbedniji... i da Izrael bude bezbedniji, partneri SAD u regionu budu bezbedniji".

"Ne postoji ni najmanja razlika u tome šta je konači cilj SAD I Izraela, a to je da Iran ne poseduje atomsku bombu", poručio je Keri.

Netanjahu je medjutim rekao da se ne slaže sa SAD o mogućnosti da se sa Iranom sklopi dogovor koji neće podrazumevati i prekid aktivnosti
na obogaćivanju uranijuma.

Svetske sile traže od Irana da u potpunosti obustavi svoj nuklearni program, zato što smatraju da Iran pokušava da proizvede atomsku bombu, dok Teheran tvrdi da je svrha tog programa isključivo mirnodopska – proizvodnja električne energije i izotopa u medicinske svrhe.

U pregovorima učestvuju pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) i Nemačka, odnosno grupa P5+1.
Kina: Sporazum za očuvanje mira na Bliskom istoku

Kina je danas pozdravila dogovor postignut u Ženevi sa Iranom o privremenom obustavljanju nuklearnog programa te zemlje u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija ističući da će to "pomoći očuvanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku".

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji je istakao da će sporazum "omogućiti bolji život iranskom narodu" i pomoći da se "obavljaju normalne razmene sa Iranom".

"Sporazum je usledio posle decenije teškog rada, posebno poslednjih nekoliko dana kada se ušlo u finalnu fazu teških pregovora"
, naveo je Vang u saopštenju, objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vang je pohvalio angažovanje svih zemalja koje su učestvovale u pregovorima, prenela je agencija AFP.

Izvor: B92

Pogledajte još