Poljaci zainteresovani za ulaganje u RTB Bor

Četvrti najveći proizvođač bakra u svetu, poljski koncern KGHM, zainteresovan je za uspostavljanje saradnje s Rudarsko topioničarskim basenom Bor, izjavio je Tomović juče u Boru.

"Politika Vlade Srbije bi opredelila koji bi partnerski odnos mogao biti uspostavljen između KGHM-a i RTB Bor, i to je tema koju ćemo sa ministrom (rudarstva) Milanom Bačevićem ili ministarkom (energetike) Zoranom Mihajlović započeti već u ponedeljak", najavio je Tomović.

On je kazao da će na taj dan, 25. novembra, u posetu Srbiji doći 18 "eminentnih poljskih proizvođača rudarske opreme".

Prema njegovim rečima, poljski privrednici će s predstavnicima srpskih kompanija koje se bave rudarstvom razmeniti mišljenja i nastaviti razgovore koji su započeti u septembru prošle godine na sajmu rudarstva u Poljskoj.

"Reč je o nastavku privrednih veza uspostavljenih sa generalnim direktorom RTB-a Blagojem Spaskovskim na Sajmu rudarstva, kada je ova poseta i dogovorena", dodao je Tomović.

Direktor Rudnika bakra Bor Vidoje Adamović najavio je da će se narednih dana ostvariti saradnja s jednom poljskom kompanijom koja se bavi proizvodnjom eksploziva.

Podsetimo, istraživanja koja sprovodi služba RTB-a Bor pokazuju da, na rudnim poljima u okolini Krivelja, u Jami, i u Majdanpeku, ima bakra vrednog više od milijardu dolara.

Izvor: B92

Pogledajte još