Čović: Beograd će imati privremeno finansiranje do izbora

"Mi dodatne prihode u Beogradu ne vidimo, a to znači da rashodi moraju da se seku i da u okviru postojećeg budžeta mora da se napravi rebalans", rekao je Čović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

On je istakao da trenutna dugovanja grada prema komunalnim preduzećima iznose oko šest milijardi dinara i da će do kraja godine novac morati da im se uplati kako bi funkcionisala i izvršavala svoje obaveze u zimskom periodu.

"Ovaj zimski period treba da bude profesionalno odrađen, da građani ne osete ni probleme snega, ni grejanja, kao ni probleme vezane za gradsku čistoću. Potencijali komunalnih preduzeća su takvi da mogu to da izdrže"
, kazao je Čović.

On je rekao da su obavljeni razgovori sa predstavnicima komunalnih preduzeća i da će se već tokom sutrašnjeg dana, kada se očekuju snežne padavine biti obavljena provera sistema.

"Videćemo da li će se opet koristiti floskula da je beogradske službe iznenadio sneg krajem novembra", rekao je Čović.

On je naveo da stanje kreditne zaduženosti grada Beograda oko 409 miliona evra, bez kamata, a da postoji nedostatak u budžetu koji iznosi 5, 5 milijardi dinara.

Govoreći o dugovanjima prema komunalnim preduzećima, on je rekao da se Gradskoj čistoći duguje 408 miliona dinara i da ta obaveza mora da se izmiri do kraja godine, Beogradskim elektranama oko 3, 6 milijarde dinara, a da najveći deo duga čine subvencije za socijalno ugrožene kategorije koje nisu plaćane od novembra 2011. godine.

Dug prema korisnicima koji koriste te subvencije su 2, 7 milijarde dinara, rekao je on.

Dugovi za finansiranje investicionih projekata su oko 37 miliona, a prema Gradskom saobraćajnom preduzeću dug iznosi 575 milona dinara.

Prema Beograd putu dug iznosi 723 miliona dinara rekao je Čović i dodao da "ukoliko želimo čiste ulice, do kraja godine za to preduzeće mora da se obezbedi više od milijardu dinara".

Dug grada prema Beogradskom vodovodu je oko 514 miliona.

Čović je rekao da ne bi bilo loše da se napravi analiza trošenja sredstava u sekretarijatima, komunalnim preduzećima ili direkcijama kako bi se utvrdilo da li su investicije bile opravdane i da li je novac pravilno trošen.

On je naveo i da ne očekuje probleme kada je u pitanju saradnja među članovima privremenog gradskog organa, ali da ne isključuje mogućnost da neko iz njega izađe.

Čović je izjavio da privremeno veća treba da radi bez stranačkih sukoba jer Grad mora da funkcioniše.

Izvor: B92

Pogledajte još