Borovčanin: Više se ne sme dozvoliti ugrožavanje životne sredine

Apelima, upozorenjima ili dopisima ne može se rešiti problem opasnih materija rekao je je Borovčanin, nakon što je u subotu iz kruga fabrike iscurilo 300 kubika crnog luga.

"Ovde je akumuliran opasan otpad, a sekundarne sirovine, bakar, zlato ili platina, omogućavale su dobar profit za mnoge poslednjih godina", rekao je on i najavio da će sa ostalim državnim sekretarima razgovarati o formiranju radne grupe koja bi rešavala problem kako ne bi došlo do još veće ekološke katastrofe.

Vatrogasno-spasilačka jedinica iz Loznice u subotu je zaustavila curenje a na licu mesta zatečena je boca sa gasom i brener za sečenje metala, pa se pretpostavlja da je i ovaj problem izazvan krađom opreme iz kruga fabrike.

"Stečajnom upravniku i pravnom licu „Celuloze“ u stečaju doneto je rešenje da obezbedi objekat od pristupa neovlašćenim licima i da u određenom roku ukloni ili preda ovlašćenom operateru opasan otpad, ukoliko nije u mogućnosti da ga sam zbrine. Oni to nisu ispoštovali, rezervoari nisu obezbeđeni i naredni korak je krivična prijava protiv „Celuloze“ od strane naše inspekcije"
, rekla je Nada Lukić, republička inspektorka za zaštitu životne sredine.


Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.