Južni tok: Investicija vredna skoro 2 milijarde evra

Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu označen je svečani početak radova na deonici "Južnog toka" kroz Srbiju, dok će radovi na terenu krenuti u februaru sledeće godine.

Na izgradnji deonice tog transnacionalnog gasovoda kroz Srbiju, dugoj 421 kilometar, biće direktno zaposleno 25.000, a posredno do 100.000 radnika iz srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih delatnosti.

Nadležni u Srbiji su izdali lokacijsku i građevinsku dozvolu za izgradnju deonice kroz Srbiju, a tender za izvođače radova biće raspisan do polovine decembra ove godine.

Izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija", u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva. Za izgradnju srpske deonice gasovoda, do prvog kvartala sledeće godine, biće na raspolaganju oko 500 miliona evra, koje će obezbediti Gasprom i Srbijagas.

Gasprom će, prema najavama direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, odobriti srpskoj strani i kredit od 175 miliona evra bez državne garancije, sa kamatom od 4,25 odsto, a taj aranžman predviđa da Srbija ne plaća ništa dok ne počne funkcionisanje Južnog toka. Planirano je da Srbija vraća taj kredit iz prihoda od tranzitnih taksi, jer je procenjeno da će u početku te takse iznositi oko 200 miliona evra godišnje.

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju trajaće dve godine, a puštanje u rad gasovoda planirano je od 2016. godine.

Ulaz Južnog toka iz Bugarske u Srbiju biće kod Zaječara, a izlaz kod Subotice, uz dva planirana odvojka ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj, a razmatra se i mogućnost da jedan krak gasovoda ide ka Makedoniji i Kosovu i Metohiji.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju biće 41 milijardu kubnih metara gasa godišnje, od čega će za Srbiju, u početku, biti na raspolaganju oko pet milijardi kubika, a moći će i više ako se poprave ekonomske prilike u zemlji.

Gasprom će, prema najavama, na 25 godina zakupiti kompletan kapacitet gasovoda kroz našu zemlju, što je garancija Srbiji da će taj gasovod u potputnosti biti u funkciji i da ćemo od njega imati ekonomske koristi. Osim tranzitnih taksi, za prolaz gasa kroz našu zemlju Srbiji je garantovan i prihod na uloženi kapital u izgradnju "Južog toka" od osam odsto.

Blic

Pogledajte još