Šest sila i Iran postigli dogovor o nuklearnom programu

Potvrdu da je sporazum noćas postignut, dali su francuski i iranski ministri spoljnih poslova, kratko potvrdivši novinarima da su se dve strane dogovorile nakon pet dana pregovora.

"Da, imamo dogovor“", rekao je šef diplomatije Irana Mohamed Džavad Zarif.

Slično je odgovorio i francuski ministar Loran Fabijus, podigavši palac u znak potvrde o uspešnom završetku razgovora.

Prema ranijim navodima medija, cilj je bio da Iran pristane na šestomesečno zamrzavanje svog nuklearnog programa, dok bi istovremeno u tom periodu bile delimično ukinute sankcije.

(old_image)
Foto: Hamid Foroutan / AP-ISNA
Rojters prenosi reči neimenovanog zapadnog dipomate, koji je rekao da će Iran moći da dobije 4,2 milijarde dolare, nakon što zaustavi svoj nuklearni program.

Američki predsednik Barak Obama kasno sinoć se iz Bele kuće obratio naciji, rekavši da je dogovor s Iranom "važan prvi korak"“, koji će sprečiti tu zemlju da napravi nuklearno oružje.

On je obećao i da SAD neće uvoditi nove sankcije Iranu tokom narednih šest meseci, što će, kako navodi AP, sigurno razljutiti one američke kongresmene koji su se zalagali za još oštrije mere.

Obama je, ipak, poručio da će pritisak biti pojačan ako Iran ne bude u potpunosti ispunio dogovoreno.

Kasno sinoć se oglasio i izraelski ministar za obaveštajne poslove Juval Stajnic, koji je izrazio nezadovoljstvo postignutim dogovorom, kazavši da je u pitanju "prevara".

(old_image)
Foto: AP

Stajnic, koji je zadužen za nadzor iranskog nuklearnog programa u izraelskoj vladi, rekao je da nema razloga da svet slavi zbog dogovora iz Ženeve.

"Dogovor koji je postignut zasniva se na iranskoj prevari i samo obmanjivanju"“, zrekao je Stajnic.

Svetske sile traže od Irana da u potpunosti obustavi svoj nuklearni program, zato što smatraju da Iran pokušava da proizvede atomsku bombu.

Teheran, sa svoje strane, tvrdi da je svrha tog programa isključivo mirnodopska – proizvodnja električne energije i izotopa u medicinske svrhe.

U pregovorima učestvuju pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) i Nemačka, odnosno grupa P5+1.

Blic

Pogledajte još