Uskoro prvi koraci protiv huligana

Incidenti na fudbalskom debriju Crvene Zvezde i Partizana bili su okidač za intenziviranje rada državnih organa na borbi protiv kriminala u sportu.

Navijač Partizana, Novosađanin S. A, uhapšen je 19. novembra, a pošto policija nije mogla da ga proinađe više od dve nedelje, došao je sam i na taj način ušao u zvaničnu statistiku po kojoj je zbog nereda uoči derbija i na samoj utakmici privedeno 86 osoba.

“Pre, za vreme i neposredno po završetku ove fudbalske utakmice, u službene prostorije Policijske uprave za grad Beograd dovedene su 43 odobe, od kojih je šest maloletnika. Na osnovu operativnog rada i dobijenih saznanja, policijski službenici su identifikovali i priveli još 43 osobe, izvršioce prekršaja i krivičnih dela. Intenzivno se radi na prikupljanju operativnih saznanja koja bi dovela do otkrivanja svih učesnika u incidentima"
, navedeno je usaopštenju MUP Srbije.

Ostalo je nejasno protiv koliko osoba je policija napisala prijave, ali će se Savet za sprečavanje nasilja u sportu baviti i time. Za početak, paralelno rade na dva koloseka - organizaciji utakmica i zakonima koji uređuju tu oblast. Za početak predlažu da sve navijačke grupe moraju da budu registrovane, da se jasnije razgraniče prekršaji od krivičnih dela, ali i ograniče pojedina prava nasilnika koji terorišu većinu.

"Nije definisano da lice koje je u procesu istrage za vršenje nasilja na sportskoj priredbi, da im se odmah izrekne mera, a ne da čekamo da se završi postupak i pravosnažnost posle 10 godina, a on u tom periodu da ide na sportske priredbe. Moramo tačno definisati odgovornost i drugih subjekata društva, jer ako pogledamo nasilje, odgovornost svih je usko vezana, ako neko nije nešto uradio, on mora odgovarati za to što je dozvolio da to nasilje nastupi", kaže Milivoj Mirkov iz Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu.

Mirkov strahuje da društvo još nije zrelo za sveobuhvatnu borbu proitiv kriminala u sportu, jer ne vidi podršku porodice naporima države.

"Mora znati roditelj gde mu se dete kreće, pogotovo ako sagledamo statistiku da smo u prethodnom periodu imali više izvršilaca koji su maloletni. Gde je tu odgovornost roditelja"
, dodao je Mirkov.

On navodi da nijedna zemlja u svetu nije u potpunosti eliminisala negativne pojave u sportu, ali kaže da se one mogu svesti na normalan nivo ukoliko celokupno društvo pomogne policiju, pravosuđe i klubove, koji su nosioci borbe protiv kriminala na stadionima.


B92

Pogledajte još