Smanjenje javnih troškova ne utiče na Olimpijadu

LONDON, 13. jula 2009. (Beta-AP) - Olimpijske igre u Londonu 2012. godine neće osetiti nikakve posledice mera britanske vlade za smanjenja javnih troškova, rekao je predsednik organizacionog odbora Sebastijan Kou.

Recesija je dovela Britaniju do najvećeg mirnodopskog deficita, zbog čega se vlada premijera Gordona Brauna primorava da uvede štednju u raznim oblastima javnog sektora.

Kou je, međutim, rekao da sumorna ekonomska situacija neće uticati na Letnje olimpijske igre.

"Budžeti su određeni, tako da priče da će Olimpijada trpeti zbog smanjenja javnih troškova nisu tačne. Budžet za infrastrukturu je određen, ostaje na snazi i ne može se promeniti", rekao je Kou.

Ukupni budžet za objekte, infrastrukturu i obnovu iznosi 9,325 milijardi funti.

"Budžet za održavanje igara nema nikakve veze sa javnim troškovima. Svaki peni koji potrošimo moramo da sakupimo iz privatnog sektora. Naši partneri i sponzori su na svom mestu i stvarno to neće imati uticaja na nas", rekao je Kou.

Od domaćih sponzora do sada je sakupljeno 500 miliona funti, što je više nego što je je bilo koji grad domaćin do sada, u trenutnoj fazi pripreme, prikupio.

"To je 70 odsto sume koju smo planirali pre tri godine, tako da smo finansijski u dobroj poziciji. Nije lako izvesti projekat, ali pripreme se odvijaju dobro. Izgradnja se odvija pre roka i nastavljamo da sakupljamo mnogo novca", rekao je Kou.

Pogledajte još