U svetu dve milijarde devojčica i žena trpi nasilje

"Kada pogledate cifre, to znači da dve milijarde devojčica i žena u čitavom svetu trpe nasilje", rekla je za B92 Vojackova Solorano, dodajući da je to neprihvatljivo.

Kada je u pitanju Srbija, ona je istakla da, prema statistici UNDP-a sa podacima iz 2010, 54 odsto žena trpi nasilje, odnosno svaka druga žena koju srećemo na ulici je žrtva nasilja.

Vojackova Solorano je istakla i da UNDP ima sjajnu saradnju sa različitim ministarstvima i nevladinim organizacijama, ali i sa privatnim sektorom u Srbiji kada je borba protiv nasilja nad ženama u pitanju.

Ona je, povodom 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, ocenila da je nasilje nad ženama veoma specifična tema o kojoj se mnogo govori, ali povodom koje se malo radi i rezultati nisu baš najbolji.

Vojackova Solorano je istakla i da je nasilje generalna tema i da se Ujedinjene nacije u čitavom svetu bore protiv nasilja.

"Svuda šaljemo poruku da nasilje nije prihvatljiv način socijalne interakcije. Mislim da su konvencije o ljudskim pravima to dovoljno naglašavale i svi su svesni toga"
, rekla je Vojackova Solorano.

Ona je ukazala i da UNDP već 10 godina radi na tim pitanjima, ali da posao nije gotov i da moraju da se intenziviraju aktivnosti.


B92

Pogledajte još