Kragujevac: Građani gube strpljenje

Građani sve više gube strpljenje, ali i razumevanje za ovakav vid protesta.

Radnici "Autosaobraćaja" traže isplatu 10 zarada, overu zdravstvenih knjižica i realizaciju socijalnog programa i kažu da bi do 1. decembra njihov problem trebalo da bude rešen.

Slobodanku Milanović blokada deli od dispanzera koji je udaljen svega kilometar. Taksi je nekada dolazio do kuće, sada do njega odlazi peške. U protivnom, cenu vožnje bi plaćala gotovo pet puta više.

"Ovo je užas. Imam 86 godina, idem peške i vratim se", kaže Milanovićeva.

Nezadovoljni su i privrednici. Vlasnik stovarišta Dragan Radovanović kaže da zbog blokade trpi gubitke.

"Bukvalno, promet je 10 odsto, 15, u odnosu na ono što treba da bude", kaže on.

Radnici "Autosaobraćaja" danas su otvorili jednu traku zbog sahrane navijača Radničkog.

Komentarišući nedavni incident na blokadi, kada je jednom od štrajkača razbijena glava kamenom, radnici kažu da to ne rade građani već stalni provokatori.

Barikade su, tvrde, uvek sklanjali hitnoj pomoći, policiji, građanima u nevolji.

Put je bio otvoren i za predsednika države, navodi Suzana Marković iz Slobodnog sindikata.

"Ako puštamo i sugrađane naše i svakog kome je neophodno i policiju, što ne bismo pustili i Tomislava Nikolića. Mi bismo pustili i Veroljuba Stevanovića da je hteo da prođe", poručuje ona.

"Ljudi rade na ličnoj karti preduzeća koja tokom dana treba da bude poslata ministarstvu. Očekujemo da najkasnije do 1. (decembra) ovaj problem bude rešen", kaže radnik Žarko Banović.

Do tada saobraćaj se i dalje odvija alternativnim pravcima. Najavljeni sneg dodatno će zakomplikovati situaciju, kaže član Gradskog veća Zoran Jovanović.

"Mi smo uputili zvaničan dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova, pre svega našima u Kragujevcu ovde, ali i Sektoru za vanredne situacije u Beogradu sa naznakom da će biti velikih problema sa održavanjem puteva. Praktično, ne snosimo odgovornost ukoliko se desi nešto na saobraćajnicama koje nisu očišćene", poručuje Jovanović.

Već 35 dana autobusi stoje i na pruzi Kragujevac-Kraljevo.

Železnice Srbije saopštile su da je dosadanja šteta zbog blokade ove deonice pruge 35 miliona dinara i najavile novu organizaciju u putničkom saobraćaju.

Ona će podrazumevati da će građani koji putuju na relaciji Lapovo-Kraljevo izaći pre blokade, pešačiti nekih 200 metara i ući u drugi voz kojim će se uputiti ka svom odredištu.

Izvor: B92

Pogledajte još