Selaković: Cilj nam je napredna Srbija koju će da poštuju

"Danas se borimo za dobru i naprednu Srbiju koju će susedi da poštuju baš kao što je bilo pre 95 godina. Danas se borimo za vrednosti za koje su se borili Jaša Tomić, Svetozar Miletić i Vasa Stajić", rekao je Selaković.

Selaković je upitao da li ima veće časti od služenja svom rodu i dodao da je pre devet i po decenija bilo sramota postaviti takvo pitanje jer se odgovor znao, ali da i u ovom trenutku nema boljeg vremena da se postavi isto pitanje.

"Srbi koji su vekovima bili na braniku Evrope danas traže svoje mesto u njoj, a Srbi prečani su još davno uspeli da prepoznaju našeg najvećeg neprijatelja, a to je neznanje", rekao je Selaković.

On je rekao da danas obeležavamo 95 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji i da se pripremamo za proslavu stogodišnjice tog velikog datuma.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je Novi Sad za vreme Prvog svetskog rata bio okupiran, da je bio zabranjen rad Matice Srpke, da su bila zatvorena srpska kulturno umetnička društva i zabranjena upotreba ćirilice, a sa zvonika pravoslavnih crkava skidana su zvona.

"Novi Sad je 9. novembra 1918. godine raširenih ruku dočekao srpsku oslobodilačku vojsku, a ono što je posebno važno je da nije uvedena vojna uprava", ukazao je Vučević , dodajući da je tada civilna uprava rukovodila gradom.

On je podsetio da je formiran srpski narodni odbor po ugledu na odbore koji su se formirali širom Vojvodine, a kome su pristupali i Bunjevci, Slovaci, Hrvati i pripadnici drugih nacionalnosti.

Izvor: Kurir

Pogledajte još