Na Trgu republike obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Akcija je deo regionalne kampanje kojom Autonomni ženski centar promoviše i implementira novu Konvnciju.

"Ove godine pišemo osnažujuće poruke za sve žene i devojke koje su preživele nasilje ili su u riziku da im se nasilje desi. Ideja je da svako smisli svoju poruku koja počinje sa "Potpisujem da...." i time da podršku za primenu Konvencije.o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Konvenciju je doneo Savet Evrope 2011.godine i nedavno je ratifikovao parlament Republike Srbije", navode organizatori akcije.

(old_image)

"Slogan akcije “Dođi, napiši, potpiši i pošalji” kojim pozivamo žene da prijave nasilje jer je to njihovo pravo, a obaveza države je da ih zaštiti"
, kaže Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

(old_image)

Prema njenim rečima, tačan podatak o tome koliko ima žena koje su bile izložene nasilju ne postoji jer svaka organizacija taj broj utvrđuje na različite načine, a Autonomni ženski centar obuhvata samo one najteže slučajeve kada dođe i do smrtnog ishoda.

(old_image)

"Ova akcija je neka vrsta pritiska kako bi se nešto u ovom domenu uradilo. Lako je doneti zakon ali potrebno ga je i implementirati"
, dodaje Tanja Ignjatović.

Osim potpisivanja, zainteresovani su imali priliku da napišu i poruku na balonu čijim puštanjem bi poruka simbolično bila poslata onima kojima je potrebna.

Nadlanu.com

Pogledajte još