Džon Lendis: Od Holivuda ne očekujte dobre filmove

U intervjuu za list "Guardian", Lendis je najoštrije kritikovao holivudski sistem studija, kome najviše zamera odustvo originalnih ideja.

"Studija su postala džinovska međunarodna čudovišta koja ne plaćaju porez", kazao je 63-godišnji reditelj, dodajući da su ona uglavnom "podfilijale ogromnih multinacionalnih korporacija" koje više nisu u filmskoj industriji.

"Tajm Vorner, Britiš Petroleum, Soni - to nisu kompanije, već j... nacije", naveo je Lendis i ocenio da su već 1970-ih, kada je on počeo da pravi filmove, studija bila na umoru.

Za njega je filmska industrija postala besmislena, jer izbacuje sve gore filmova.

"Dobri filmovi će se svakako i dalje praviti. Samo je sve teže doći do njih. Studija više nisu zainteresovana za dobre filmove, već filmove koji će publiku namamiti u bioskope", smatra američki režiser.

"Zato imate filmove kao što su 'Avatar' ili 'Gravity' Alfonsa Kuarona. Predivni prizori, ali da li su to dobri filmovi? Ne! Ali su zato zabavni, spektakularni i fantastično tehnički urađeni", kazao je on.

Lendis, čiji je poslednji film, komedija "Burke and Hare" iz 2010. prilično loše prošao kod kritičara, napomenuo je da su televizijska studija daleko inovativnija, jer se ne rukovode strahom.

"Trenutno ima puno interesantnih stvari na kablovskoj televiziji jer se oni ne boje da preuzmu rizik", zaključio je američki reditelj.

Izvor: B92

Pogledajte još