Spavajte pored partnera, bićete srećniji

Deljenje zajedničke postelje može biti prava muka, posebno ako se budite zbog partnerovog hrkanja ili celu noć se borite za jorgan.

Tradicija spavanja u zajedničkim krevetima počela je industrijskom revolucijom i useljavanjem u prenatrpane gradove i skučene stanove, ali ona može biti pogubna i za ljubav i za zdravlje partnera, tvrde britanski istraživači.

Njihovu izjavu potkrepljuje i studija britanskog Univerziteta Mančester koja pokazuje kako partneri spavaju čak 50 posto bolje ako su odvojeni.

Danas čak 25 posto bračnih parova spava odvojeno, a taj trend sve je češći u SAD-u i Japanu, pokazala je studija američkog Udruženja za spavanje.

Najčešći uzroci su veća udobnost, različite želje oko temperature u sobi, hrkanje i drugačije navike spavanja i ustajanja.

Ipak, nedavna je studija Univerziteta u Pitsburgu pokazala da zajedničko spavanje povećava količinu hormona sreće - oksitocina i snižava vrednosti hormona stresa kortizola.

Proizvodnju oksitocina stimuliše toplina i ljudski dodir. Takođe, dokazano je da žene imaju više psihološke koristi od deljenja kreveta sa muškarcem jer im pruža podsvesni osećaj sigurnosti i zaštite.

Izvor: B92

Pogledajte još