Ponovo sukobi u Ukrajini (FOTO)

Kako su javile ruske agencije, upotrebljeni su pirotehnika i suzavac, ali nije jasno da li je suzavac ispalila policija.

Agencija Interfaks izveštava da se situacija stabilizovala i da je sukob prestao.

Interfaks navodi, pozivajući se na pres službu kijevske policije, da je od jednog poslanika dobijena dojava da se na Trgu nalazi minibus sa eksplozivom i da je upućena antidiverzantska jedinica koja od demonstranata nije mogla da priđe vozilu, dok agencija RIA Novosti prenosi da je razlog za sukob bio taj što su demonstranti blokirali vozilo i izvukli iz njega čoveka za kog su mislili da je saradnik ukrajinskih specijalnih službi i da ih je prisluškivao.


Foto: Sergei Chuzavkov / Beta-AP

Blizu stotinu pripadnika specijalne jedinice "Berkut" došli su na Trg kako bi odblokirali automobil i tada je počelo koškanje, navodi RIA Novosti.

Ta agencija navodi da su obe strane upotrebile suzavac a Interfaks je preneo tvrdnju šefa poslaničke opozicione grupe "Otadžbina" (Batkivščina) Arsenija Jacenjuka da je "nekoliko poslanika povređeno".

U međuvremenu je rasformiran kordon specijalnih snaga kod Trga i povlače se i pripadnici policije, navodi Interfaks.

Prema proceni te agencije, na Trgu se nalazi između četiri i pet hiljada učesnika akcije a na njemu nastupaju i ukrajinske muzičke grupe.


Foto: Andrew Kravchenko / Beta-AP

Učesnici mitinga pozivali su sa scene da se prekine sa provokacijama.

Akcije pristalica evrointegracija održavaju se u Ukrajini od prošlog četvrtka, podseća RIA Novosti, dodajući da je prošle nedelje ukrajinska vlada obustavila pripreme za potpisivanje sporazuma o asocijaciji sa EU, koji je bio planiran za potpisivanje 28-29. novembra na samitu "Istočnog partnerstva" u Vilnjusu.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič obratio se naciji objašnjavajući obustavljanje priprema ekonomskim problemima koji bi mogli da nastupe u prelaznom periodu.

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja je na odsluženju zatvorske kazne, stupila je u štrajk glađu kako bi izvršila pritisak na Janukoviča da potpiše sporazum o asocijaciji sa EU.

B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.