Završen prvi deo rasprave povodom zaostavštine male Tijane

Mala Tijana je preminula 15. jula u bolnici u Hjustonu čekajući na transplantaciju srca, za koju su u humanitarnoj akciji građani skupili oko 2.580.000 miliona evra.

Predmet ostavinske rasprave su nepotrošena sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji.

Kao naslednici zaostavštine u sudskim spisima navedeni su njeni roditelji Jelena i Nebojša Ognjanović. Oni su jutros došli na raspravu koja je trajala oko pola sata.

"Naš predlog je da se sredstva sa svih računa objedine na jedan"
, rekao je u kratkoj izjavi novinarima Nebojša Ognjanović.

On je objasnio da je račun njegove žene Jelene otvoren, i deo novca prebačen, da bi mogli da uzmu masterkard i raspolažu novcem u Hjustonu.

Novac sa Tijaninog računa, kako je rekao, nisu mogli da koriste jer je račun bio namenski otvoren, isključivo za plaćanje operacije, a ne pratećih troškova.

Ognjanovići su sudu dostavili original ugovora sa Komercijalnom bankom, kao i izvode iz matične knjige umrlih za Tijanu, i svoj venčani list.

Sud će, kako saznajemo, tražiti od Komercijalne banke dokumenta o tome kako je novac išao sa Tijaninog računa na račun njene majke Jelene.

Rešenje o ostavinskoj raspravi očekuje se 3. decembra. Nakon završenog ostavinskog postupka, kako je rekao Nebojša Ognjanović, razgovaraće se o tome šta uraditi sa preostalim novcem sakupljenim za Tijanino lečenje.

Ognjanovići su prethodnih nedelja prozivani u medijima oko povraćaja prikupljenog novca, a po nalogu tužilaštva saslušani su u policiji u svojstvu gradjana radi prikupljanja obaveštenja.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je 14. novembra da "nije utvrdjeno da je sa računa Tijane Ognjanović trošen novac za bilo šta osim za njeno lečenje".

Dačić je dodao da je verovatno bilo pokušaja manipulacija novcem koji je prikupljen za Tijanino lečenje i dok je ona bila Ĺživa, i u tom smislu je predložio osnivanje fondova za lečenje obolele dece.

Prema pisanju medija za operaciju Tijane Ognjanović u humanitarnoj akcji prikupljeno je 2.580.000 miliona evra, od čega je za lecenje u Hjustonu plaćeno 1.1 milion dolara.

Sa još 87.000 dolara plaćene su avionske karte i boravak u bolnici, dok je sahrana devojčice koštala 1.6 miliona dinara.

Na Tijaninom racunu ostalo je 405.000 dolara, a na dva računa na ime njene majke joĹĄ 1.26 miliona evra, pišu mediji.

Izvor: BLIC, Lana Gedošević

Pogledajte još