Zašto je važno vežbati ako imate dijabetes...

Prva studija, u kojoj je učestvovalo skoro 6.000 osoba sa dijabetesom, ustanovila je da osobe koje su umereno fizički aktivne imaju najniži rizik od smrtnosti.

Manje fizičke aktivnosti kao što su vožnja bicikla, baštovanstvo i spremanje kuće, kao i hodanje, takođe su povezane sa nižim rizikom od smrtnosti, utvrdio je istraživač Diverte Sluk (Diewertje Sluik) sa Nemačkog instituta za nutricionizam Potsdam-Rebruk sa kolegama.

U drugoj studiji, koja je obuhvatila više od 32.000 muškaraca, istraživači su otkrili da samo vežbanje sa tegovima – bez aerobika – može da pomogne u sprečavanju dijabetesa tipa 2, verovatno zbog porasta mišićne mase i unapređenja insulinske osetljivosti.

Međutim, kombinacija vežbanja sa tegovima i aerobika daje najbolje rezultate u prevenciji. Obe studije su objavljene u internet časopisu Arhive interne medicine.

"Do sada su studije pokazivale da je aerobik od velike važnosti za sprečavanje dijabetesa tipa 2", izjavio je Anders Grontved, glavni autor studije o vežbanju sa tegovima, u saopštenju za medije sa Harvarda.

"Ali mnogi ljudi imaju problema da počnu da se bave aerobikom ili da se naviknu na njega. Ovi novi rezultati govore da vežbanje sa tegovima u velikoj meri može da posluži kao alternativa aerobiku u prevenciji dijabetesa tipa 2", dodao je Grontved, gostujući istraživač na Medicinskom fakultetu na Harvardu i student doktorskih studija na epidemologiji vežbanja na Univerzitetu u jugoistočnoj Danskoj.

Čak i mali obim vežbanja sa tegovima pomaže. Muškarci koji su dizali tegove u trajanju do 59 minuta nedeljno smanjili su rizik od dijabetesa za 12 odsto. Vežbanje sa tegovima u trajanju od 60 do 149 minuta nedeljno smanjilo je rizik od dijabetesa tipa 2 za 25 odsto, dok su muškarci koji su dizali tegove barem 150 minuta smanjili rizik za 34 posto, ustanovili su istraživači.

"Ova studija pruža jasne dokaze da vežbanje sa tegovima ima pozitivan efekat na rizik od dijabetesa u većoj meri nego aerobik, verovatno zbog uvećanja mišićne mase i pobljšanje insulinske osetljivosti", izjavio je u saopštenju jedan od autora Frank Hu, profesor nutricionizma i epidemiologije na Harvardu. "Da bi se postigli najbolji rezultati u prevenciji dijabetesa, vežbe sa tegovima mogu da se uvrste u aerobik."

Muškarci koji su se bavili aerobikom u trajanju do 59 minuta nedeljno smanjili su rizik od dijabetesa tipa 2 za 7 odsto. Aerobik u trajanju od 60 do 149 minuta smanjio je rizik za 31 odsto, a najmanje 150 minuta aerobika smanjilo je rizik za 52 odsto, kaže se u izveštaju.

Kombinacija vežbanja sa tegovima i aerobika je najkorisnija, kažu istraživači. Muškarci koji su imali više od 150 minuta aerobika i najmanje 150 minuta vežbanja sa tegovima nedeljno imali su za 59 odsto manji rizik od dijabetesa tipa 2.

Autori studije kažu da su potrebna dodatna istraživanja da bi se ova otkrića potvrdila, kao i da bi se utvrdilo da li važe i za žene.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.