"Digitalizacija i pre juna 2015"

Ona je u okviru pripremnog regionalnog sastanka Međunarodne unije za telekomunikacije rekla da će digitalizacija omogućiti uvođenje širokopojasne mreže, a u budžet će se od digitalne dividende putem korišćenja oslobođenog spektra slivati značajna finansijska sredstva.

"To će omogućiti ne samo uvođenje 4G tehnologije, već i direktan prihod u budžet od nekoliko desetina miliona evra. Korisnici će konačno imati priliku da imaju veći izbor usluga iz oblasti elektronskih komunikacija koje će takođe podrazumevati zapošljavanje većeg broja ljudi koji će servisirati sve te nove usluge koje će se pojaviti", rekla je Matićeva,

Ona je dodala da će to na tržistu rezultirati većom konkurencijom, ali i nižima cenama.

Prema njenim rečima, regionalni pripremni sastanak je uvod u svetsku konferenciju Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) koja se održava sledeće godine u martu na kojoj učestvuje 191 zemlja članica i više od 2.000 eksperata iz oblasti IT-a iz najrazvijenijih zemalja sveta.

"Ovde imamo priliku da ugostimo više od 40 stranih delegacija i to će za Srbiju biti prilika da odredi svoje prioritete, ciljeve i zadatke kada je u pitanju razvoj elektronskih komunikacija, širokopojasnih mreža, mobilne telefonije...", rekla je ona.

Njihovim definisanjem izborićemo se za podršku zemalja u regionu za nastup na svetskoj konferenciji iduće godine.

Zamenik generalnog sekretara Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Halim Zao rekao je da je ovaj region pokazao snažno vođstvo kada je reč o razvju oblasti ICT u odnosu na druge regione.

On je dodao da se ovaj region ipak suočava sa velikim izazovima kao što su teškoće na telekomunikacionom tržištu gde je potrebno još investicija i zato je neohodno da sve članice zajedno razgovaraju o prioritetima, izazovima i stretegijama za budućnost.

Direktor Direktorata za razvoj telekomunikacija ITU rekao je da je ICT osnov i suština razvoja ekonomije, ali i potreba svakog pojedinca. Na to, prema njegovim rečima ukazuje činjenica da će narednih nekoliko godina 95 odsto poslova zahtevati posedovanje ICT veština.

On je dodao da razvoj jedne zemlje u oblasti ICT ne znači ništa, već da je potrebno da taj razvoj prati i ceo region.

Izvor: B92

Pogledajte još