Gašparovič: Vidimo Srbiju u EU

Gašparovič je u ponedeljak primio akreditive novoimenovanog ambasadora Srbije u Slovačkoj Šanija Dermakua, koji je tom prilikom ponovio da će njegova zemlja podržati usvajanje okvira za pregovore sa Srbijom na sednici Evropskog saveta u decembru, bez bilo kakvih dodatnih uslova, prenela je slovačka agencija.

Slovački predsednik je uveren da nova vlada Srbije zaslužuje pohvalu za napore u pogledu dijalogu sa Prištinom kao i za stabilizaciju unutrašnje situacije u Srbiji.

On je potvrdio da je glavni cilj njegove zemlje u tom procesu da motiviše Beograd da nastavi konstruktivan dijalog sa Prištinom.

"Zaista cenim činjenicu da je predsednik (Tomislav) Nikolić učestvovao na samitu 20 centralnoevropskih predsednika koji sam organizovao u junu, a na kome je bio i predstavnik Kosova", rekao je Gašparovič.

On je istakao da je Slovačka zainteresovana za stabilnost i prosperitet Srbije i zbog bogate istorije odnosa dveju zemalja i spremna da pomogne Srbiji ne samo politički, već i svojim iskustvom u procesu priključenja EU, prenela je slovačka agencija.

Dermaku je zahvalio Republici Slovačkoj na podršci u pitanjima evropske integracije Srbije, kao i na stavu po pitanju (nepriznavanja) nezavisnosti Kosova. Slovačka, je "blizak prijatelj" Republike Srbije, dodao je on.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Gašparovič je posebnu pažnju posvetio jačanju trgovinskih odnosa.

"Visok kvalitet naših političkih odnosa treba da se prenese i na intenzivniju ekonomsku saradnju. Verujem da ćete posvetiti veću pažnju tom polju delatnosti tokom vaše misije"
, zaključio je slovački predsednik.


B92

Pogledajte još