Povlače se dva leka za trudnice

Nosioci dozvola za ove lekove u našoj zemlji - Beringer Ingelhajm Srbija d.o.o Beograd i Alkaloid d.o.o. Beograd su, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), obavestili pismom zdravstvene radnike o ovim novim informacijama, koje su objavljene i na internet stranicama ALIMS-a.

"Pomenuta dva leka 'partusisten' i 'ginipral' su povučena na preporuku Evropske agencija za lekove, gde je zaključeno da dalje koričćenje ova dva leka u oblicima tableta i supozitorija mogu da budu izuzetno škodljive za trudnice i bebu. Posledice su kardio problem", kazao je saradnik za odnose sa javnošću ALIMS-a Aleksandar Tucović i dodao da ne treba sada plašiti trudnice, jer se ti lekovi već 10 godina u opticaju i da je do sada bilo samo dve prijave, i to beznačajne, odnosno nisu bile značajne za zdravlje trudnice i bebe.

Trudnica Slađana Đorđević, koja je uzimala 'partusisten', kaže da je mala kontrakcijei da joj je taj lek pomogao , odnosno da joj je sprečio kontrakcije. Kada su one prestale, prestala sam tog dana da uzimam le, a lekari su nama pacijentkinjama rekli da je doneta naredba o prekidu, kazala je ona.

Prim. Dragan Antić, Upravnik klinike za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dragiša Mišović" kaže da do sada nisu imali ozbiljne posledice kod primene ovih lekova. Takođe kaže da nema mesta panici zbog odluke o njihovom povlačenju.

"Ono što je važno je da je dozvoljena upotreba 'partusistena' i 'giniprala' za parentalnu primenu, intravenska tokoliza, najduže do 48 sati, kao i u svim svetskim protkolima, a posle toga idemo sa vaginalnom upotrebom 'utrogestana'", kazao je dr Antić.

On napominje i da adekvatne zamene ovih lekova na našem tržistu nema, nego se koriste neki drugi lekovi. Problem je, kako navodi, i u tome što je potrebno dozvoliti registraciju još nekih lekova za peroralnu primenu kod prevremenog pretećih pobačaja, a to jos nije urađeno.

U skladu sa odlukom donetom na nivou Evropske unije, odnos koristi i rizika lekova za oralnu primenu kod trudnica "partusisten" i "ginipral" više nije pozitivan, te su u Republici Srbiji dozvole za ove lekove ukinute i lekovi se povlače iz prometa.


B92

Pogledajte još