Izumrla Darvinova žaba

Severni varijetet ove žabe (Rhinoderma Rufum) poslednji put je u divljini viđen 1980-tih godina, nakon čega ju je sa lice zemlje delimično zbrisala i kožna gljivična infekcija, dok je populacija južnog varijeteta, Rhinoderma darvinii, kako Rojters izveštava, naglo iščezla.

Prema nalazima koje je u naučnom internet časopisu PLOS ONE objavio Profesor Andreas Belo sa Čileanskog univerziteta, ovaj slučaj predstavlja “jedan od malobrojnih primera fenomena da neka vrsta izumire zbog infekcije”.

U međuvremenu, Međunarodna unija za očuvanje prirode objavila je da su se izumiranju približile još dve retke vrste: žirafi slični okapi, i močvarna ptica belokrila šiljoka.

Okapi živi samo u prašumama DR Konga, koji ga je stavio i na svoje novčanice i smatra ga važnim za svoj identitet, ali gde ga uprkos tome ugrožavaju lovokradice, pobunjenička vojska i nelegalno postavljene mine. Belorepa šiljoka se može naći u Etiopiji, Zimbabveu i Južnoj Africi, ali izumiranje joj preti zbog isušivanja močvarnog zemljišta, koje je njeno jedino stanište.

Izvor. Blic

Pogledajte još