Kako da pobedite zimsku depresiju ?

Istraživanja su pokazala da sve veći broj ljudi pati od sezonskog afektivnog poremećaja, vrste depresije koja se javlja u određeno doba godine, a najčešće tokom jeseni i zime.

Ali, nema razloga da ne uživate u zimi jer postoji veliki broj stvari koje možete raditi samo u ovo doba godine. Donosimo vam savete pomoću kojih ćete popraviti svoje raspoloženje i pobediti zimsku depresiju.

Pomažite

Pomaganje drugima je nešto iz čega svi izlaze zadovoljni. Ljudima će pomoć dobro doći, a vi ćete se osećati bolje.

Pomaganjem ćete poboljšati samopouzdanje, zadovoljstvo životom, sreću, kontrolu nad situacijama, ublažiti simptome depresije i pospešiti celokupno psihičko zdravlje.

Okružite se mirisima ruže

Aromaterapija može učiniti čuda za vaše raspoloženje. Određeni mirisi jako brzo stimulišu rad mozga i podstiču oslobađanje dobrih hemijskih spojeva koji će činiti da se osećate bolje.

Citrusni mirisi će povećati nivo energije, a miris ruže popraviti raspoloženje. Eterično ulje ruže možete staviti u toplu kupku ili u mirisni svećnjak.

Plešite

Plesanje brzo popravlja raspoloženje. Plesanje je fizička aktivnost, a vežbanje je odličan antidepresiv. Plesati možete u udobnosti svoga doma uz omiljenu muziku.

Ako niste ljubitelj plesanja, treba znati da će i samo slušanje muzike imati odličan efekat. Istraživanja su pokazala da muzika ima veliki uticaj na emocije. Slušajte najdražu muziku, okružite se pozitivnim ljudima i zaboravićete na ovo hladno godišnje doba.

Detoksikujte telo

Hladnijim danima smo skloni konzumaciji teže svarljive hrane, čime telu obezbeđujemo energiju koja mu je potrebna za održavanje telesne temperature. Vaša ishrana treba da bude raznovrsna i da sadrži puno voća i povrća.

Svakih nekoliko nedelja napravite detoksikaciju tela kako biste pospešili telesne funkcije. Ako patite od nekih bolesti ili uzimate neke lekove, pre detoksikacije se posavetujte sa lekarom.

Pijte čaj

Svakodnevnim ispijanjem čajeva smanjujemo rizik od nastanka raznih bolesti i popravlja raspoloženje. Neke vrste čajeva imaju odlično delovanje na mentalno zdravlje.

Tokom hladnih dana nema ništa bolje od ispijanja toplog čaja koji će vas brzo ugrejati i opustiti, naročito ako u njega dodate malo meda i limuna.

Izvor: Centar zdravlja / Ženski kutak

Pogledajte još