Obradović: EPS dnevno gubi 100.000 evra zbog organizacije

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović ocenio je da će to javno preduzeće nastaviti da gubi 100.000 evra dnevno dok ne promeni organizaciju i pređe u akcionarsko društvo.

"U ovako forimiranom EPS-u niko nema odgovornosti ni za šta, što nije dobro. Mi vapimo za promenana. Vlada je pre godinu dana donela polazne osnove za reogranizaciju, ali ne mogu da dokučim zbog čega se na tome stalo", kazao je Obradović. On je rekao da Ministarstvo energetike mora u najskorije vreme da na dnevni red vlade stavi izmene statuta EPS-a kako bi on iz javnog preduzeća prešao u akcionarsko društvo.

"To nije samo puka formalnost. Bez toga EPS će nastaviti da gubi od 30 do 35 miliona evra godišnje, odnosno 100.000 evra dnevno", istakao je prvi čovek srpske elektroprivrede. Obradović je objasnio da EPS mora da od javnog preduzeća postane firma koja posluje po tržišnim principima i da posluje sa profitom.

On je kazao da je pre godinu dana finansijska situacija u EPS-u bila "katastrofalna", ali da je uspešnim poslovanjem, reprogramom kredita i rekordnom proizvodnjom u ovoj godini popravljen rezultat za skoro 21 milijardu dinara.

"Danas se o EPS-u ne može govoriti kao o gubitašu, već o kompaniji koja je u uslovima liberalizacije uspela da zadrži 97 odsto tržišta, uz tržišnu cenu i povećanje prihoda za 2,5 milijardi dinara. EPS je spreman da ovakav uspeh ponovi i po otvaranju tržišta na srednjem naponu od 1. januara 2014.", kazao je Obradović.

Govoreći o reprogramiranju dugova za struju, za šta rok ističe u subotu, 30. novembra Obradović je rekao da je sporazum o reprogramu duga do 25. novembra potpisalo 205.277 dužnika, od toga 193.044 domaćinstava i 12.233 iz kategorije privreda.

"Ukupno je reprogramirano 12 milijardi dinara duga, što je oko 15 odsto ukupnog duga. Dužnici koji ne izmire nagomilani dug ući će u proces prinudne naplate kod izvršitelja, a ako to ne bude moguće sledi sudski postupak", kazao je Obradović.

Izvor: Кurir

Pogledajte još