15 ekstremista uhapšeno u Moskvi, zaplenjeno oružje i eksploziv

Ova grupa je bila razotkrivena i uhapšena u okviru aktivne istrage zločina koji nisu bili povezani sa terorizmom - kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije. Članovi ove grupe su bili umešani u brojne kriminalne slučajeve, kako bi finansirali svoje aktivnosti.

14oro je uhapšeno tokom noći u istočnom delu Moskve, dok je satima kasnije, u drugom delu grada uhapšen još jedan.

Policija je zaplenila 3 improvizovane eksplozivne naprave sa detonatorima. Jedna od njih je bila napravljena da se nosi oko struka.

Među zaplenjenim stvarima su bile komponente za bombe, pištolji, granate, municija i ekstremistička literatura - kaže se u izjavi ministarstva.

Takfir Val-Hidžra je radikalna islamistička organizacija,formirana 1970ih u Egiptu.

Članovi grupe pripadaju jednom od najfundamentalnijih oblika Islama i prate vrlo stroga pravila, uključujući zabranu fotografisanja, dokumentovanja, pa čak i razgovora sa ljudima koji nisu članovi.

Do pre pet godina nije bila zabeležena nikakva teroristička aktivnost u Rusiji ili bilo kojoj od susednih zemalja - kaže Elena Suponina iz ruskog instituta za strateška istraživanja. Takođe je moguće da grupa uhapšena u Moskvi nema nikakve veze sa Egiptom, nego samo koristi poznato ime.

"Ali, pošto dele ideologiju i spremnu su da pribegnu nasilju kako bi postigli svoje ciljeve, sasvim je sigurno da su pretnja" izjavila je Suponina. Ova podzemna organizacija se uglavnom fokusira na propagandu u regrutovanje novih članova, mada je poznato da povremeno koriste nasilje.

Decentralizovana struktura ove organizacije je navodno bila korišćena od strane Bin Ladena kao primer za kreiranje Al Kaide.

izvor: RT

Pogledajte još