Policajac koji je ubio navijača osuđen na šest godina

AREZO, 14. jula 2009. (Beta-AP) - Policajac koji je 2007. godine ubio fudbalskog navijača u Italiji, što je izazvalo velike nerede širom zemlje, osuđen je na šest godina zatvora.

Sud u Arezu je Luiđija Spakarotelja osudio zbog ubistva bez predomušljaja.

Tužilaštvo je tražilo da policajac bude optužen za prvostepeno ubistvo, ubistvo sa predoumišljajem. Porodica i prijatelji nastradalog Gabrijela Sandrija, 26-godišnjeg disk džokeja iz Rima, izricanje presude propatili su povicima "sramota".

Sandri, navijač Lacija, ubijen je novembra 2007. godine kada ga je, dok je sedeo u kolima na odmaralištu uz autoput, u vrat pogodio metak.

Advokati Spakarotelje tvrdili su da je policajac pokušavao da hicima razdvoji dve sukobljene navijačke grupe, dok su tužioci isticali da je on namerno pucao u automobil i to kada se tuča završila.

Fudbalski navijači širom Italije posle smrti Sandrija izazvali su velike nerede u Rimu, Milanu i drugim gradovima u zemlji.

Italijanska javnost pribojava se da bi večerašnja presuda mogla da izazove još nasilja.

Sandrijevi prijatelji su iz sudnice izbačeni zato što su glasno kritikovali presudu, a njihovi protesti nastavljeni su i van suda.

Majka ubijenog navijača se po izricanju presude onesvestila. Otac Đorđo je sudsku odluku nazvao sramnom i najavio žalbu. On je, ipak, u izjavi za lokalne medije pozvao navijače da ne prave nerede.

Pogledajte još