Jovanović: Završni ispit neče nikoga opteretiti

Ministar je takođe naveo i da na maloj maturi neće biti ni oštećenih, ni privilegovanih.

"Završni ispit neće opterećivati đake i roditelje, biće legalno sproveden na svim jezicima na kojima se obavlja školovanje u našoj zemlji i nijedan osmak neće biti ne samo oštećen, nego ni privilegovan", rekao je Jovanović novinarima u Matici srpskoj.

On je rekao da misli da odluka o završnom ispitu "zadovoljava sve"i da ju je doneo u konsultacijama sa predstavnicima međunarodne zajednice, stručne javnosti, s roditeljima i đacima.

Ministar je istakao da će završni ispit biti rezultat do sada stečenog znanja i bez posebnog angažovanja roditelja i dece, a naročito neće biti paralelnog učenja mimo škole.

Jovanović je istakao da je pre nego što je doneo odluku, posetio beogradsku školu "Petar Petrović Njegoš" bez prisustva medija i roditelja, i u razgovoru sa učenicima osmog razreda čuo dragocene poruke, ali i njihove dileme i strahove od ispita, i onda doneo oduku koja se, kako je naglasio, zasniva na tome da ne može da bude nikakvog kraha i da će taj ispit biti na dobrobit učenika.

On je rekao da odnos broja bodova, po 16 za srpski (maternji) jezik i matematiku, i osam za treći test, sada zadovoljava, ali i napomenuo da je to rešenje samo za ovu godinu.

Prema njegovim rečima, kako je ranije dogovoreno, za sledeću školsku godinu 2014-2015, taj će odnos biti izmenjen u korist trećeg testa i to smanjenjem bodova za matematiku i srpski, odnosno maternji jezik.

Ministar Jovanović je napomenuo da ima dovoljno vremena za ostvarivanje te odluke, odnosno već donetog pravilnika o završnom ispitu za osmake i ocenio da bi bilo mnogo bolje da je o tome razgovarano još u februaru.

On je podsetio da je bilo promena u republičkoj vladi, a da je za ministra prosvete postavljen u septembru i do sada je u vezi sa tim pitanjem održao niz sastanaka sa predstavnicima prosvetnih organa i institucija.

Dva skupštinska odbora, dodao je Jovanović, podržala su takav način obavljanja završnog ispita.

Izvor: B92

Pogledajte još