Brus Li

Brus Li je najviše zapamćen po tome što je popularizovao kineske borilačke veštine u zapadnom svetu. Njegovi filmovi producirani u Hong Kongu i Holivudu su podigli tradicionalni honkonški borilački film na novi nivo popularnosti i ugleda.

Jedno od njegovih najvećih dostignuća proističe iz zalaganja za oslobađanje borilačkih veština od krutosti i ograničenja koje pripadanje određenom stilu pretpostavlja. Koristio je elemente uzete iz različitih borilačkih veština u svom jedinstvenom načinu borbe. Ovaj pristup je bio prvi korak u stvaranju današnjih mešovitih borilačkih veština (engl. Mixed martial arts).

Brus je smatrao da pripadanje određenom stilu borilačkih veština ograničava, kako samog pojedinca tako i borilačke veštine uopšte. Polazeći od toga da je telo svakog pojedinca drugačije (neko je mršav, neko krupan, drugi pak visok, a neko nizak...) smatrao je da je nelogično da se nekoliko pojedinaca različite telesne građe bavi borilačkim veštinama u okviru istog stila, vežbajući iste tehnike ustanovljene odavno. Jer kako je sam istakao - ako svi usavršavamo isti stil, kome onda taj stil zapravo odgovara? Brus je shodno različitosti pojedinaca po pitanju telesnih osobina zastupao stav da svako treba da stvori sopstveni stil koji bi mu najviše odgovarao u smislu iskorišćavanja prednosti sopstvene, jedinstvene građe, koristeći pritom elemente iz raznih stilova.

Brus Li je osim treningu bio veoma posvećen i svojoj ishrani. Po dolasku u SAD, Brus se zainteresovao za zdravu hranu i trudio se da unosi samo ono što će koristiti njegovom telu. Zbog ovoga je na primer, veoma retko jeo peciva jer ona u odnosu na neke druge vrste hrane sadrže previše praznih kalorija (sadrže uglavnom proste ugljene hidrate). Nekoliko puta na dan, uzimao je visokoproteinsko piće napravljeno od mleka u prahu, ledene vode, jaja, ljuski od jaja, banana, biljnog ulja, brašna od kikirikija i čokoladnog sladoleda. Takođe je pio sopstvene sokove sastavljene od povrća i voća, jabuka, celera, šargarepe spremljenih u blenderu.

Citati Brus Lijevih prijatelja o njegovim podvizima

Deni Inosanto - „Brus je bio zainteresovan samo za snagu koju je mogao odmah da pretvori u moć. Sećam se: jednom prilikom smo se ja i Brus šetali plažom u Santa Monici. Odjednom jedan ogromni bodibilder prođe kraj nas i ja rekoh Brusu: „Čoveče pogledaj ruke onog momka“. Nikada neću zaboraviti njegovu reakciju; rekao je „Da, krupan je ali, da li je moćan?"

Čak Noris - „Li, kilo po kilo, je svakako bio jedan od najjačih ljudi na svetu, i sigurno jedan od najbržih."

Džesi Glover - „Brus bi uzeo bočicu od 31kg jednom rukom i podigao je do lateralne pozicije, u ravni sa ramenom i zatim bi je zadržao u tom položaju nekoliko sekundi. Niko drugi koga sam poznavao nije mogao ni da je podigne dotle, a kamoli da je drži."

Otac je glumca Brendona Lija. Umro je u Hong Kongu 20. jula 1973. godine.

Pogledajte još