Međunarodni festival LGBT filma "Merlinka": Život je kabare

Ove godine Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda kao organizatori festivala pripremili su bogat program koji sadrži 55 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova iz preko 25 zemalja sveta.

Među njima treba posebno izdvojiti belgijski film „Mixed Kebab“ o mladom Turčinu koji odlučuje da živi sa drugim muškarcem umesto da se oženi, američki dokumentarac „I am Divine“ o legendarnom Glennu Milsteadu poznatijem kao Divine, zvezdi ranih radova Johna Watersa, turski dokumentarac „My Child“ o roditeljima LGBT dece i njihovom aktivizmu u Turskoj, grčki igrani film „The Guide“ o turističkom vodiču koji vodi grupu studenata arhitekture kroz Atinu, španski igrani film „For 80 days“ o ljubavi dve prijatelji iz mladosti između kojih se javlja ljubav posle 50 godina, izraelski igrani film „Snails in the Rain“ o mladom studentu koga progoni anonimno ljubavno pismo koje mu je poslao drugi muškarac, nemački dokumentarac „Rent Boys“ o muškarcima seks radnicima iz Berlina u režiji Rose von Praunheim i mnogi drugi.

Merlinka festival svake godine dodeljuje nagradu „Dorotina cipelica“ za najbolji kratki film.

Detaljniji program dostupan je na sajtu www.merlinka.com

Nakon Beograda, Merlinka festival će u 2014. godini gostovati u Sarajevu i Podgorici.

Četvrtak, 12. decembar 2013. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Bekstvo od gravitacije
Fliehkraft
Režija: Benjamin Teske
Uloge: Sabin Tambrea, Ronald Nitschke, Hedi Kriegeskotte, Janna Horstmann
Nemačka, 2013.
Kratki film (Trans)
Trajanje: 23 min.

Kako bi konačno dobio prihvatanje svog oca, Leonid koji je transseksualac se vraća maskiran kao muškarac u svet svog detinjstva: na vašar. Ali i stari gazda voza duhova krije tajnu…

Orgazam
La Petite Mort
Režija: Jolanda Suter, Roswitha Heer
Švajcarska, 2013.
Kratki film (Queer)
Trajanje: 6 min.

Senzualni okršaji voća i povrća. Seks između vitaminskih bombi. Orgija za vegane u 7000 frejmova.

Prilaz otpozadi
A backside approach
Režija: Nimrod Rinot
Izrael, 2012.
Kratki film (Gej, trans)
Trajanje: 8 min.

Tal i Yossi se zabavljaju već dva meseca. Kada Yossijev kondom nestane u Talovoj guzi, njihovo predivno, vrelo popodne ispunjeno seksom biva prekinuto. Sada moraju da se suoče sa testiranjem na HIV kome se Tal ranije nije podvrgavao, kao i potražnjom za izgubljenim kondomom. Medicinska sestra Nona im dolazi u pomoć i rasvetljava situaciju na njen jedinstven način.

Miris

Fragrance
Režija: Clarissa Reboucas
Brazil, 2013.
Kratki film (Queer)
Trajanje: 9 min.

Miris može da sačuva sećanja za ceo život. Ovo je priča o Mariji, ženi koja posmatra telo svog supruga dok se priseća godina prelepe veze koja je bila nekonvencionalna i u sećanjima traži utehu za doživljeni gubitak.

Najbolji prijatelj

O Melhor Amigo
Režija: Allan Deberton
Uloge: Jesuita Barbosa, Victor Sousa, Marta Aurélia
Brazil, 2013.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 17 min.

Subota, prvi dan odmora. Lucas i Felipe odlučuju da odu na plažu.

Svetica
La Santa
Režija: Mauricio Lopez
Čile, 2012.
Kratki flm (Trans)
Trajanje: 14 min.

Marija je 13-godišnja devojčica sa interseks karakteristikama (hermafrodit drugačije rečeno), koja je prisiljena od strane svog oca da u svetoj procesiji u svom gradu uzme ulogu Svete Marije Bogorodice jer je on ubeđen da će tako biti „izlečena“.

Budi i ti
ub2
Režija: Dan Goldes
SAD, 2011.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 5 min.

Oglasi na gej sajtovima za upoznavanje u sve većem broju specificiraju da je onaj koji postuje svoj profil „čist“ da „nije bolestan“ iliti ukratko da odgovaraju na „budi i ti“ zahtev. Ali kako ovaj izbor reči utiče na one koji su već HIV pozitivni? Kakav utisak to ostavlja na zajednicu? Da li su reči bitne?

S ljubavlju, vaša djeca

Režija: Okvir
Bosna i Hercegovina, 2012.
Kratki film (LGBT)
Trajanje: 15 min.

“S ljubavlju, vaša djeca” prikazuje lične priče pet LGBT osoba o građenju odnosa sa njihovim roditeljima i starateljima u Bosni i Hercegovini. Ovaj kratki dokumentarac istražuje narative pokvirivanja granica biološke i izabrane porodice kroz prizmu iskustva bezuslovne ljubavi, ormara, razumjevanja, podrške, hrabrosti, odbijanja, brisanja i migracije LGBT osoba. Ove lične priče su poziv svakoj osobi, roditelju, staratelju i detetu da promisli lične/političke načine građenja naših veza i zajednica unutar patrijarhalnog društva Bosne i Hercegovine.

Potkresan

Taglia Corto
Režija: Filippo Demarchi
Švajcarska, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 12 min.

Sin se vraća kući na nedelju dana da sa roditeljima razgovara o sentimentalnoj i seksualnoj situaciji u kojoj se nalazi. Želja za priznavanjem, za time da se bude voljen, i da se oforme iskrene i prave veze.


Četvrtak, 12. decembar 2013. 19:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Za 80 dana
80 egunean
Režija: Jon Garaño, Jose Mari Goenaga
Uloge: Itziar Aizpuru, Mariasun Pagoaga, José Ramón Argoitia
Španija, 2011.
Igrani film (Lezbejski)
Trajanje: 105 min.

Sedamdesetogodišnja Axun dobija poziv iz bolnice da preuzme brigu o bivšem zetu koji je ozbiljno povređen u saobraćajnoj nesreći. Na njeno iznenađenje žena koja vodi računa o drugom pacijentu u istoj bolnici je Maite, njena najbolja drugarica iz mladosti. Nisu se videle preko 50 godina. Viđanja u bolnici će pokazati da je prijateljstvo koje su imale kao mlade je još uvek postojeće. Njihovo prijateljstvo je pre pedeset godina bilo specijalno a i danas će ista osećanja izaći na površinu. Njih dve se zabavljaju dobro u društvu jedna druge sve dok Axun ne sazna da je Maite autovana lezbejka. Axun potom počinje da preispituje svoja sopstvena osećanja prema Maite. Da li je njihovo prijateljstvo kada su bile mlade bilo i više od prijateljstva? Postoji li negde ta tanka linija koja razdvaja prijateljstvo i žudnju? Sada kad Axun ima 70 godina, da li će se usuditi da pređe tu liniju?

Četvrtak, 12. decembar 2013. 21:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA


Ja sam Divajn
I am Divine
Režija: Jeffrey Schwarz
SAD, 2013.
Dokumentarni film (Trans, gej)
Trajanje: 90 min.

„Ja sam Divajn“ je priča o Divine, aka Harrisu Glennu Milsteadu, od njegovih smernih početaka kada je bio predebeo i zbog toga ismevan dečko iz Baltimora, do internacionalno priznate drag zvezde zahvaljujući saradnji sa režiserom Johnom Watersom. Pljujući u lice statusu quo što se tiče fizičkog izgleda, rodnog izražavanja, seksualnosti i već prihvaćenim konceptima lepote, Divine je prešao put od kompletnog autsajdera do toga da je danas veličanstvo andergraund scene. Sa potpunim posvećenim i hrabrim stavom on je zamaglio te granice između izvođača i ličnosti i doneo je novu revoluciju u pop kulturu. „Ja sam Divajn“ je definitivno biografski portret koji prati legendarno uzdizanje ikone do sramotnih granica sa sve njegovim emocionalnim kompleksima.

Petak, 13. decembar 2013. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA


Dečko

Dreng
Režija: Julie Bezerra Madsen
Danska, 2012.
Kratki film (Trans)
Trajanje: 30 min.

Oliver je zarobljen u sopstvenom telu. Rođen je kao devojčica ali se oseća kao dečak. Kada se pogleda u ogledalo sve je pogrešno. Pre nego što izađe krije svoje grudi i produbljuje glas. Pita: „Šta pomislite kada me vidite?“. Kreacija novog identiteta je tek počela.

Jain

Režija: Marco Zanoni
Uloge: Stefan Mascheck, Karim Khomiakov
Nemačka, 2013.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 13 min.

Fabi je gej i to je ok. Dok Benni kaže da duge noći provedene sa Fabijem nisu ništa do produkt previše popijenog piva. Fabi ponovo partija sa Bennijem i to protiv samog sebe i dolazi do nasilne rasprave sa Benijevim prijateljem Maikom o Fabijevoj homoseksualnosti. Beni mora da napravi izbor u tome da zadrži svoju tajnu dok brani Fabija od Maika.

Autovanje
Coming out
Režija: Jerry Carlsson
Uloge: Charlie Gustafsson
Švedska, 2011.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 5 min.

Joel se najzad smislio, ili bar tako misli. Večeras će reći svojim roditeljima, ali da li je to pravi momenat? Šta bi trebao da uradi i šta da kaže?

Vojnici na straži
Avtash
Režija: Itsik Sayag
Uloge: Guy Lahav, Dotan Kraous, Maria Rabeskey, Nir Noy, Moti Levy,
Izrael, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 19 min.

Šest napaljenih i umornih vojnika na straži tokom nedelju dana duge rezervne podrške. Shai, gej vojnik koje je izolovan od grupe ali fantazira o pripadanju grupi i sa željom ih posmatra. Har’el, vojnik koji je strejt, senzualan i seksualan vidi Shaia kao seks objekat da na njemu isprazni svoju napaljenost.

Margarite

Margaritas
Režija: Mayté Richter
Nemačka, 2013.
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 12 min.

Subota veče u koktel baru. Čaše se sudaraju, služe se ledene margarite, svi su opušteni osim Rite. Ona nervozno čeka na svoj prvi sudar na slepo. A onda sudar kreće sasvim suprotno od očekivanog.

Dublje od mastila

Ink Deep
Režija: Constance Lévesque
Kanada, 2012.
Kratki film (Trans)
Trajanje: 3 min.

Tokom svoje ponovne terapije hormonima, Remy Leroux, transseksualac nas vodi kroz svoje telo do svog uma, roda i identiteta.

Kraljica mojih snova

The Queen of My Dreams
Režija: Fawzia Mirza, Ryan Logan
Uloge: Mouzam Makkar, Fawzia Mirza
SAD, 2012
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 3 min.

Kao devojčica, Fawzia Mirza je pala pod uticaj Bolivudskih filmova i njihovih heroina sa sve njihovim ljubavnim obećanjima i ženstvenom perfekcijom. Ali kao odrasla ona gleda preko ramena i zamišlja romantičnu priču klasičnog filma „Aradhana“ u sasvim drugačijem svetlu.

Pre reči
Antes de Palavras
Režija: Diego Carvalho Sá
Uloge: Maurício Destri, Henrique Larré, Layla Ruiz
Brazil, 2013
Kratki film (Gej)
Trajanje: 13 min.

Delići aproksimacije između dva momka pokazuje njihovu naivnu zainteresovanost Celia za Daria, pretpostavku koju izvodi Sofia na osnovu njihove bliskosti, kao i prethodnu zainteresovanost Daria za Celijem.

Termin

L’appuntamento
Režija: Daniele Sartori
Uloge: Leonardo Santini, Tommaso Minniti, Eleonora Bolla
Italija, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 13 min.

Francesco, povređen jer je otkrio da ga devojka vara, želi da upozna svog suparnika. Jedno posle podne, želeći da se uhvati u koštac sa problemima zbog suparnika koji ga muči, on priznaje sve što ga je mučilo nekome ko će biti više od psihologa.

Petak, 13. decembar 2013. 19:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Dete moje
My Child
Režija: Can Candan
Turska, 2013.
Dokumentarni film (LGBT)
Trajanje: 81 min.

„Dete moje“ je dokumentarac o veoma hrabroj i inspirativnoj grupi majki i očeva u Turskoj koji su roditelji dece koja su LGBTI. Ne samo što su svi oni prešli težak put u prihvatanju svoje dece već su preduzeli sledeći korak u tome da svoja iskustva dele sa ostalim LGBTI familijama kao i sa samom javnošću. U dokumentarcu „Dete moje“ sedmoro roditelja intimno dele svoja iskustva sa gledaocima dok redefinišu pojmove toga šta znači biti roditelj, porodica, i aktivista u konzervativnom, homofobičnom i transfobičnom društvu.

Petak, 13. decembar 2013. 21:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Vodič
O xenagos
Režija: Zacharias Mavroeidis
Uloge: Mihalis Oikonomou, Katerina Mavrogiorgi, Kathrin Suckfiel
Grčka, 2011.
Igrani film, (Gej)
Trajanje: 94 min.

Iasonas dolazi u Atinu da započne svoju novu, ambicioznu karijeru kao turistički vodič za arhitekte. Njegova grupa se sastoji od studenata arhitekture iz celog sveta koji završavaju svoj ERASMUS semestar razmene u Grčkoj. Uskoro se Iasonas suočava sa željama studenata da po ceo dan ispijaju kafe i uživaju, umesto da obilaze groblja i Akropolj. U međuvremenu sreće svoju prijateljicu Mirsini koja je više od toga. Uhvaćen u mrežu između prijateljice koja ga svakim danom sve manje vidi kao prijatelja i studenata koji ga svakim danom sve manje vide kao vodiča, on će sebi morati da odgovori na pitanja o svojoj seksualnosti, karijeri i životu uopšte.

Subota, 14. decembar 2013. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Vozač kamiona
Camionero
Režija: Sebastián Miló
Kuba, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 28 min.

U internatu Raidel je svedok zlostavljanja koje doživljava drug iz škole, Randy.

Svuci me
Undress me
Režija: Victor Lindgren
Uloge: Jana Bringlöv Ekspong, Björn Elgerd
Švedska, 2012.
Kratki film (Trans)
Trajanje: 15 min.

Kada transrodna Mikaela sretne zgodnog momka u baru, i to nekog ko je i više nego zainteresovan za nju, oni odlaze zajedno i to veče biva interesantno za oboje dok istražuju jedno drugo.

Život običnog tempa

Režija: Aleksandar S. Kalezić
Srbija, 2013.
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 7 min.

Priča o tajnoj ljubavi dve devojke. Priča o sakrivanju istine sopstvene seksualne orijentacije. Priča o svim devojkama koje iz straha od osude okoline odlučuju da žive život koji nije njihov, u kom one nisu ono što celim bićem zapravo jesu. Priča o borbi. Priča o strahu. Priča o ljubavi. Priča o dodiru. Priča o nežnosti. Priča o bolu. Priča o razočarenju. Priča o nemanju hrabrosti. Priča o neprihvatanju. Priča o meni. Priča o tebi. Priča o snu u kom jedino možemo da živimo život običnog tempa.

Strejt kad sam s tobom
Niet Op Meisjes
Režija: Daan Bol
Holandija, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 19 min.

Ovo je dokumentarac o 11-godišnjem Melvinu koji ima tajnu – devojke mu se ne sviđaju. Iako njegova porodica to zna on ne želi da to kaže drugovima u školi jer se plaši zlostavljanja. Šta će on uraditi kada mu najkul devojka u razredu pošalje ljubavno pismo?

Pored puta
Längs vägen
Režija: Anette Gunnarsson & Jerry Carlsson
Uloge: Pierre Tafvelin & Urban Eksvärd
Švedska, 2013.
Kratki film
Trajanje: 7 min.

Dva vozača kamiona imaju tajnu vezu. Sastaju se pored puta na rutama za odmaranje i obojica žele od veze nešto više. Jedan snimak bez sečenja prikazuje njihovu borbu da spasu vezu od raspada a da je istovremeno sakriju od drugih.

Otisci
Huellas
Režija: Jose Manuel Silvestre
Španija, 2013.
Kratki animirani film (Queer)
Trajanje: 3 minuta

“Otisci” su priča mnoge dece koja pokušavaju da pronađu svoj identitet u društvu koje ih ograničava.

Na istom terenu
Au ras du Sol
Režija: Filippo Demarchi
Uloge: Axel Fernandez, Johan Libéreau, Yanick Cohades
Švajcarska, 2012
Kratki film (Gej)
Trajanje: 9 min.

Eric je zaljubljen u Kevina ali ga ostali studenti zbog toga ismejavaju. Odlučuje se na osvetu…

Sestrinstvo
Sisterhood
Režija: Mikajlo Ranković
SAD, 2012.
Kratki film (Trans)
Trajanje: 12 min.

Film “Sestrinstvo” nastao je tokom pohađanja kursa iz snimanja dokumentarnog filma pri NYU. Film sadrži intervju sa transrodnim ženama koje rade u frizerskom salonu u Bronksu. Film postavlja pitanja i obrađuje temu rada u tom kraju grada i biti transrodan.

Svet u glavi
Il mondo sopra la testa
Režija: Peter Marcias
Italija, 2013.
Kratki animirani film (LGBT)
Trajanje: 11 min.

Film se dešava u Kalgariju na Sardiniji, u izmišljenom svetu gde politički lideri imaju apsolutnu moć. U tom svetu se može desiti da grupa gejeva, lezbejki i trans ljudi kidnapuje političkog diktatora i zahteva otkup za njegovo puštanje. Ali, da li oni koji žive u licemerju i oni kojima je laž osnova uspeha, ikada mogu biti iskreni?

Subota, 14. decembar 2013. 19:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Mi momci sa stanice ZOO
Die Jungs vom Bahnhof Zoo
Režija: Rosa von Praunheim
Nemačka, 2011.
Dokumentarni film (Gej)
Trajanje: 84 min.

Priče iz Berlina o seksu za novac. Prezreni, stigmatizirani i oterani na ivicu društva – to je realnost za mlade, muške prostitutke u Berlinu. Mnogi od tih mladih „preduzetnika“ su imigranti i mnogi od njih se poslom bave iz moranja. Rosa von Praunheim prati ove mlade, a odrasle na njihovim poslovima u barovima, porno teatrima i na ulici. On pokazuje njihove razloge, njihove priče, a iznad svega njihovu jaku volju za samoodržanjem.

Subota, 14. decembar 2013. 21:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Mešani kebab
Mixed Kebab
Režija: Guy Lee Thys
Uloge: Cem Akkanat, Simon Van Buyten, Gamze Tazim
Belgija, Turska, 2012.
Igrani film (gej)
Trajanje: 98 min.

Film prati nesvakidašnju ljubavnu aferu dobro građenog, neautovanog gej muslimana iz tradicionalne turske familije i plavušastog Belgijanca, i kao takav „Mešani kebab“ živahno uranja u klasne, kulturološke razlike i netrpeljivost. Bram je momak koji živi dupli život, u jednom je posvećeni religiozni musliman, i istovremeno diler droge kao i neautovani gej. Kada polazi u Tursku da upozna svoju buduću suprugu sa sobom vodi svog prezgodnog drugara Kevina, i uskoro započinje zabranjena ljubavna veza između ova dva muškarca. Suočen ni sa čim drugim no da navigira kroz ova dva suprotstavljena sveta, stvari će uskoro doći do eksplozivnog ukrštanja. Zanimljiv, seksi i beskrajno provocirajući, „Mešani kebab“ govori o momku koji nije uhvaćen između dva već između četiri sveta: tradicionalnog i modernog, gej i strejt.

Nedelja, 15. decembar 2013. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Tsuyako
Režija: Mitsuyo Miyazaki
Uloge: Sachiko Katsumata, Miho Fujima, Sonoe Mizoguchi
Japan, 2011.
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 25 min.

U post-ratnom Japanu Tsuyako živi prezahtevan život radnice u strugari, poslušne žene i voljene majke. Kada se njena ljubavnica iz prošlih vremena, Yoshi, iznenada pojavi, ona budi ponovo strast koju je Tsuyako sakrivala i branila sebi da je oseti nakon njihovog rastanka. Kada Yoshie vidi kako porodica tretira Tsuyako, ona je moli krenu i žive zajedno kao što su oduvek maštale. Tsuyako mora da bira između obaveza kao žene i obećanja slobode, dok se bori sa time da ne naruši tradiciju Japana i da osramoti svoju porodicu.

Daniël
Režija: Vincent Fitz-Jim, Martijn Cousijn
Uloge: Bas de Vries, Eva Oosters, Frederik Stuut
Holandija, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 8 min.

Daniel je poetičan osmominutni film koji govori o odrastanju tinejdžera koji pronalazi prvu ljubav jednog letnjeg dana. On sreće devojku, ali biva zainteresovan za njenog brata. Iz toga se razvija nežna priča. Kao u snu realnost okruženja nestaje ostavljajući za sobom misterioznu lepotu slatkog sećanja.

Pumpanje
Pumping
Režija: Teresa Martino
Argentina, 2012.
Kratki film (Trans)
Trajanje: 10 min.

Ljubavnoj priči među skejterima isprečila se zamerka dvaju porodica. Među adolescentima nije sve uvek onako kako izgleda, a ambivalentne zone su prirodno instalirane i uključene. Prevazilaženje klasične ljubavi je jako, ali familija i njen jaram ostaju imperativ.

Poljubi me nežno
Kus me zachtjes
Režija: Anthony Schatteman
Uloge: Ezra Fieremans, Tim Bogaerts, Marijke Pinoy
Belgija, 2012
Kratki film (Gej)
Trajanje: 16 min.

Sedamnaestogodišnji Jasper živi u veoma malom, sivom gradu. U svojoj familiji ne može da bude ono što jeste. Jasperov otac je pevač pod imenom Lukkie Luk. Sva pažnja u porodici vrti se oko njegove karijere. Jasper pokušava da u svemu tome nađe svoj put i suočava se sa pitanjima koja nam svima obično nadolaze u adolescentskom dobu. A na ta pitanja odgovor ne postoji ako se ostane u svakodnevnoj rutini.

Sad znaš
Now you know
Režija: Maxim Cirlan
Češka, 2013.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 13 min.

Film „Filadelfija“ pretvara filmsko veče u veče dugih priznanja za dvojicu novih ljubavnika. Sarkastična šala vezana za AIDS primorava jednog od njih da otkrije svoju tajnu. Ali da li je tu samo jedna?

Svadbena torta
Barry’s Bespoke Baker
Režija: Denis McArdle
Uloge: Michael Bates, Steve Gunn, Ann Ahern
Irska, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 8 min.

Besprekorni Pekar Barry, probirljiv vlasnik pekare, i Brian, njegov talentovani pekar, zajedno rade na veoma specijalnoj tori. Njihove ličnosti i stilovi se sudaraju ali konačan rezultat njihovog teškog rada je za sećanje.

Trans*marš
Trans*march
Režija: Simon Schultz von Dratzig
SAD, 2013
Kratki film (Trans)
Trajanje: 5 min.

Deseti trans marš se odigrao u San Francisku 28. juna 2013. Kao politički najangažovaniji od svih Pride marševa u San Francisku, ovaj ima za tradiciju da podiže vidljivost i problematiku pripadnika trans populacije. Ovaj kratak dokumentarac je skup kvir glasova tokom marša 2013. i prikazuje delove diskusije koji se bave trans i sveopštim LGBT pokretom.

Ljudska toplina
Chaleur Humaine
Režija: Predari Christophe
Belgija, 2013.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 11 min.

Antoine voli da bude blizu Bruna. Voli njegovu toplinu. Potrebna mu je. Ali dolazi vreme razdvajanja kada telo prestane da odgovara.

Društveni leptir
Social Butterfly
Režija: Lauren Wolkstein
Uloge: Camille Claris, Ulysse Grosjean, Anna Margaret Hollyman
Francuska, 2013
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 15 min.

Chloe, mlada tinejdžerka iz Francuske, dobija iznenadnu posetu tokom svog osamnaestog rođendana.

Nedelja, 15. decembar 2013. 19:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA


Muškarac za jedan dan

Man for a day
Režija: Katarina Peters
Nemačka, 2012
Dokumentarni film (Trans)
Trajanje: 96 min.

Pojavljivanja na scenama širom sveta aktivistkinje za rodna pitanja Diane Torr su legendarna. Tokom zadnjih trideset godina fokus performansa ove umetnice bio je eksploracija umetničkog, teoretičkog kao i praktičnog aspekta rodnog identiteta. Katarina Peters je učestvovala i posmatrala radionicu u Berlinu koju je Torrova držala, a u kojoj je grupa slobodoumnih žena bila udružena u tome da otkriju tajnu muškosti. Šta je ono što čini muškarca muškarcem a ženu ženom. Gde je najpreciznije rodni identitet formatiran? Koliko je u svemu tome priroda a koliko uzgoj? Svaka od radionica Torrove predstavlja otvoreni laboratorijski eksperiment u društvenom ponašanju u kome se postavlja pitanje. Publika ima uvid u intimni život učesnika radionice pre, tokom i nakon njihove transformacije u novopronađene ljude.

Nedelja, 15. decembar 2013. 21:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Puževi na kiši
Snails in the rain
Režija: Yariv Mozer
Uloge: Liron Argaman, Yaron Biton, Shak Brenner
Izrael, 2013.
Igrani film (Gej)
Trajanje: 82 min.

Tel Aviv, leto 1989. Boaz, prelep i primamljiv student lingvistike dobija anonimna ljubavna pisma pisana od strane muškarca koja potkopavaju njegov seksualni identitet i mešaju se u miran ljubavni život koji ima sa svojom devojkom.

Ponedeljak, 16. decembar 2013. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Početnik i trkač

The Rookie and The Runner
Režija: Augie Robles
Uloge: Ephraim Lopez, George Unda, Rich Gallardo
SAD, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 10 min.

Samopouzdan i snažan, trkač u parku je uzrok za vozača u vozilu koje je u prolazu da uspori. Trkač zastaje da zaveže pertlu, vozač zastaje i izlazi iz auta. Trkač pokazuje zainteresovanost ali se vozač uzdržava da napravi pokret i tada se treći čovek pojavljuje iz šume. Trkač odlučuje da prati onog ko zna šta hoće dok ambivalentni vozač ostaje iza njega. Ali da li je ono što je sigurno i predobro da bi bilo istinito?

Čudo

Keajaiban
Režija: Loong Wah
Malezija, 2013.
Kratki film (Trans)
Trajanje: 13 min.

U noćnom disko klubu postoji veličanstveni veteran, drag queen izvođač. U isto vreme veliki je nadolazak mladih koji bi bili izvođači i igrači. Da li ova drag kraljica u sred svega toga i dalje ima šansu da ostane izvođač u klubu? No u isto vreme on će imati šansu da još uvek nađe sreću.

Ljubav nije dovoljna
Love is not enough
Režija: Bryan Darling
Uloge: Scott Cox, Brain Clark Jansen, Jason Brock
SAD, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 11 min.

Kada Eric sretne Conrada, to je ljubav na prvi pogled. Jednom kada počnu da žive zajedno, oboje moraju da se suoče sa svojim suprotnim očekivanjima od veze: Ericova monogamija a Conradova zaljubljenost u više osoba. Eric pokušava da sluša savet svog druga Davida čak i kad Conrad na njegov rođendan dovede novog dečka. Kada svo troje provedu noć zajedno Eric mora da se upita kada ljubav nije dovoljna?

(A)tipičan par
Režija: Maša Zia Lenárdič, Anja Wutej
Uloge: Maša Zia Lenárdič, Anja Wutej
Slovenija, 2012.
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 6 min.

Tipičan dan u tipičnom životu tipičnog lezbejskog para koji pokušava da iskomunicira svoj put kroz njihovu tipičnu vezu. (A)tipična nota: Film je snimljen, režiran, produciran i odigran od strane samo dvoje ljudi.

U paketu
O Pacote
Režija: Rafael Aidar
Uloge: Jefferson Brito, Victor Monteiro, Thaís Oliveira
Brazil, 2013.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 18 min.

Na periferiji Sao Paula, mladi Leandro je novi student u školi. U učionici sreće Jeffersona koji mu predstavlja novu grupu prijatelja. Kako dani prolaze odnos među momcima je sve bolji i postaje sve intimniji dok oni ne odluče da budu zajedno kao par. No veza je već na ispitu kada Jefferson informiše Leandra da je HIV pozitivan. Suočen sa novošću Leandro mora da odluči da li želi da oni nastave da uplovljavaju u romantičnu vezu ili ne.

Kafa i pita
Coffee & Pie
Režija: Douglas Horn
Uloge: Sophia Takal, Amy Seimetz, Karen Chamberlain
SAD, 2011.
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 15 min.

U ovoj samoprozvanoj anti-romantičnoj komediji, a ipak nekako neritmičnoj ljubavnoj priči, par June i October raskidaju. Manipulativna June se krije iza svoje moralne superiornosti koja opravdava raskid. Prevarena October uči od konobarice sa iskustvom, Billy-Jean, da se osveta najbolje služi uz – pitu. Film sladak i kratak kao pita da u njemu uživaju svi.

Potpis
Signature
Režija: Boaz Foster
Izrael, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 15 min.

Yotam je uspešan izraelski fudbaler koji dobija životnu šansu da potpiše ugovor sa klubom Royal Madrid. No on uskoro saznaje da je njegova karta ka slavi preskupa. Da li je spreman da plati tu cenu?

Kuća na prodaju
House for Sale
Režija: Eisha Marjara
Uloge: Suzanna Lenir, Neil Napier, Atif Y. Siddiqi
Kanada, 2011.
Kratki film (Trans)
Trajanje: 18 min.

Salim se pojavljuje kao kupac kuće u predgrađu koja je na prodaju. Pita se: „Šta radim ovde?“. Dok mu vlasnikova supruga daje turu po kući on se priseća noći koja mu se urezala u pamćenje, a kada je zadao fatalno obećanje. „Kuća na prodaju“ razotkriva veze izgrađene u javnosti kao i iza zatvorenih vrata, kao i kompletne dogovore koji su pali oko žudnje i obaveze.

Teagan

Teagan
Režija: Igor Ćorić
Australija, 2013.
Kratki animirani film (Trans)
Trajanje: 3 min.

Ruke tri animatora iscrtavaju priču o tranziciji -iz muškarca u ženu, iz očajanja u stanje sreće.

Ponedeljak, 16. decembar 2013. 19:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Ja sam porno zvezda

I am a porn star
Režija: Charlie David
SAD, 2013
Dokumentarni film (Gej)
Trajanje: 81 min.

U proseku ima oko 370 miliona pornografskih sajtova. Pornografija je posao vredan danas 13 milijardi dolara. Prema tome ko sve zarađuje putem iste? Ispada da su to možda baš ljudi koje znate. „Ja sam porno zvezda“ prati živote momaka iz komšiluka koji su zasigurno mnogo poznatiji od vas iliti bar na internetu. Zašto su ušli u svet pornografije? Da li njihova porodica i prijatelji to znaju? Da li je to zbog novca? Da li zbog seksa? Šta im porodice i prijatelji misle? Koliko zarađuju? „Ja sam porno zvezda“ je portret ljudi koji rade u industriji za odrasle, poslu koji je veći nego muzička industrija. Kako se priča razvija dalje ona nam daje uvid u privatne živote momaka koji rade u porno industriji, govori o njihovim nadama i snovima.

Ponedeljak, 16. decembar 2013. 21:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Da, uzimam!
I do
Režija: Glenn Gaylord
Uloge: Jamie-Lynn Sigler, Alicia Witt, Maurice Compte
SAD, 2013.
Igrani film (Gej, lezbejski)
Trajanje: 91 min.

Gej Britanac u Njujorku gubi svoja prava imigranta i ženi se svojom najboljom prijateljem kako ostao u zemlji. Ali, kada njegov dečko biva prisiljen da napusti zemlju na njemu je da bira da li da krene s njim ili ostane u Americi. Film se bavi problematikom bračne jednakosti u SAD kroz prizmu prava imigranata.

Pogledajte još