Prvi crnogorski svemirski let: Elektronski kontejner poleteće 13. jula 2014.

Reč je o poduhvatu grupe entuzijasta koji su odlučili da na ivicu svemira podignu kontejner u kojem će se nalaziti video kamere, senzori za merenje spoljne temperature, merač koji će kontrolisati stanje baterije za napajanje opreme, GPS uređaj koji će očitavati visinu, brzinu i tačnu poziciju balona koji će se vinuti do ivice svemira.

Balon će biti napunjen helijumom, a procenjeno je da će dostići visinu (horizontalni pomak u odnosu na tačku lansiranja) od 80 kilometara. Po dostizanju projektovane visine, balon će nakon prevladavanja unutrašnjeg pritiska pući i kontejner će slobodnim padom krenuti ka Zemlji.

Kada se spusti na oko 10.000 metara nadmorske visine, komandom sa zemlje aktiviraće se padobran koji će usporiti pad, a prizemljenje kontejnera trajaće od 20 do 25 minuta od trenutka pucanja balona. Posle prizemljenja biće aktiviran poseban radio far koji će neko vreme emitovati poruku sa koordinatama mesta na koje se padobran spustio.

Čitav kontejner sa teretom biće težak oko dva kilograma, organizatori očekuju da će na Dan državnosti sledeće godine makar jedna TV stanica prenositi uživo let kontejnera do ivice svemira i nazad.

Izvor: Blic

Pogledajte još