Čitava sela obolela od side: Mračna tajna kineske zdravstvene politike

Bivši kineski visoki funkcioner Čen Bingdžong nervozno se osvrće. Boji se da su ga policajci možda pratili do pekinškog kafića u kome treba da se nađe sa novinarima. Njegove optužbe uperene su protiv ljudi u samom vrhu vlasti, ali pošto je i sam oboleo, odlučio je da progovori.

U pitanju je jedno od najmračnijih poglavlja kineske zdravstvene politike. Devedesetih godina, na desetine hiljada siromašnih seljaka prodavale su krv beskrupuloznim trgovcima krvnom plazmom i državnim klinikama. Ovi su otkupljenu krv mešali sa krvlju drugih davalaca, izdvajali iz nje krvnu plazmu i intravenozno je davali onima kojima je bila potrebna, a sve to bez testova na virus HIV i bez vođenja računa o higijeni prilikom korišćenja igala. Na taj način, virus se u ovim krajevima masovno proširio.

Prema zvaničnim kineskim zdravstvenim podacima, u pokrajini Henan je virusom side inficirano 55.000 ljudi, a 40.000 dece je ostalo bez roditelja. Prema nezavisnim procenama, ovaj broj možda ide i do nekoliko stotina hiljada.

"Vlada naprosto neće da prizna da je uzrok predstavljala trgovina krvlju", tvrdi aktivista Van Janhai, koji je emigrirao u SAD.

Partijsko rukovodstvo je intervenisalo tek posle nekoliko godina, kada se virus već proširio, a tadašnji guverner pokrajine Henan, Li Kećijang, u međuvremenu je dospeo u sam državni vrh i postao premijer Kine. Skandal je zataškan u velikom stilu i nema izgleda da se u samoj Kini o njemu u dogledno vreme javno progovoriti.

Pogođene pokrajine u međuvremeu polako priznaju razmere problema. Kineskim i stranim novinarima se ne dopušta da u te krajeve putuju, ali aktivisti u borbi protiv side šire istinu.

Izvor: Blic

Pogledajte još