Stiže nam kometa: ISON proleće pored sunca (VIDEO)

"Postoje tri mogućnosti kada kometa prođe pored sunca", kazao je Donald Jemans, menadžer NASA programa objekata bliskih Zemlji u Laboratoriji u Pasadeni, u Kaliforniji.

"Može se desiti da preživi prolazak pored sunca i ostane sjajan, golim okom vidljiv objekat", naveo je on u intervjuu postavljenom na sajtu NASA. Postoji i mogućnost da sunčeva gravitacija razbije kometu na više velikih delova.

Ali, i ukoliko se to desi, i dalje ćemo moći nešto da vidimo, smatra Keri Lis, naučnik Laboratorije za primenjenu fiziku Džons Hopkins u Lorelu, u Merilendu.

U slučaju trećeg scenarija, ne bismo imali šta da posmatramo jer bi se kometa raspršila u oblaku prašine.

"Teško je predvideti šta će se zaista desiti. Kao čovek koji voli da se kladi, ja bih rekao da neće preživeti prolazak pored sunca"
, naveo je Lis.

"Kometa veka", kako je neki mediji nazivaju, preleteće u četvrtak na 1,2 miliona kilometara od površine sunca.

Na toj razdaljini, kometa će dostići temperaturu od 2.760 stepeni Celzijusa - što je dovoljno ne samo da istopi led od kog je sazdana već i prašinu i stenu.

"Teško je poverovati da bilo koji objekat može da preživi taj pakao. Međutim, brzina kojom će kometa ISON gubiti masu je relativno mala u poređenju sa veličinom njenog jezgra", izjavio je Metju Najt, astronom Louvel opservatorije.

Naučnici procenjuju da bi kometa morala da ima najmanje 200 metara da bi preživela bliski susret sa suncem. Najnovija merenja pokazuju da je njena veličine oko 1,2 kilometra.

Činjenica je i da kometa neće dugo ostati u sunčevoj "rerni", pa su njene šanse da preživi tim veće. Kada bude letela pored sunca, kretaće se brzinom od oko 349 kilometara u sekundi.

Kometu su otkrili prošle godine dva astronoma amatera koristeći opremu ISON (International Scientific Optical Network) u Rusiji.

Prepoznatljive po svom dugom repu, komete već hiljadama godina privlače pažnju ljudi. Često su tokom istorije vezivane za loše vesti i predskazanja tragičnih događaja kao što su kuga, rat, smrt, poraz u ratu, propast kraljeva i država.

Veruje se da su komete zaleđeni ostaci iz vremena formiranja sunčevog sistema pre oko 4,5 milijardi godina.

"Kometa ISON je poput fosila. To je kost dinosaurusa iz doba formiranja sunčevog sistema",
naveo je Lis.

Porodica kometa kojoj ISON pripada obitava u Ortovom oblaku, koji se nalazi 10.000 puta dalje od sunca nego zemlja, tj. na pola puta do druge zvezde.

Kompjuterski modeli pokazuju da nam ISON prvi put dolazi u goste...a nezvanično postoje i tvrdnje da bi se putanja komete ISON mogla da poklopi sa Zemljinom, te da bi naša planeta mogla da prođe kroz deo njenog repa...Naravno ukoliko preživi prolazak pored Sunca.

Izvor: Kurir

Pogledajte još