Belgija: "Ubistvo iz samilosti" za smrtno obolelu decu

O nacrtu zakona o legalizovanju eutanazije nad decom u izvesnim slučajevima, koji su danas odobrili odbori Senata za socijalna pitanja i pravde, oba doma belgijskog parlamenta trebalo bi da se izjasne narednih meseci, navodi AFP.

Predlog ima podršku većine vladajućih ali i opozicionih političkih partija u Belgiji, izuzev demohrišćana.

Ukoliko bude usvojen, deca u Belgiji koja pate od neizdrživih fizičkih bolova i nalaze se u terminalnoj fazi bolesti mogu da zatraže eutanaziju, ali uz pristanak roditelja.

Prethodno bi psiholozi trebalo da utvrde da li je dete svesno posledica svoje odluke i da li ima adekvatnu medicinsku negu.

Ukoliko bude usvojen, zakon bi mogao da obuhvati ne više od 10 do 15 slučajeva godišnje, procenjuje se na osnovu mišljenja doktora koji tvrde da se ta praksa već obavlja na nezakonit način.

Prema poslednjim anketama javnog mnjenja, tri četvrtine Belgijanaca odobrava novi zakon, dok se lideri hrišćanske, muslimanske i jevrejske zajednice oštro tome protive. U 2012. godine u Belgiji je u 1432 slučaja izvršena eutanazija.

Holandija je prva zemlja koja je legalizovala eutanaziju za ljude koji pate od neizlečivih bolesti ali koja dozvoljava eutanaziju i za decu stariju od 12 godina.

Posle Holandije i Belgije, Luksemburg je 2009. godine legalizovao eutanaziju ali samo za odrasle. U Švajcarskoj doktori mogu da pomognu pacijentu koji želi da umre, ali sama eutanazija nije zakonita.

Kada je reč o Sjedinjenim Državama, eutanazija je za sada dozvoljena u tri savezne države - Oregonu, Vašingtonu i Vermontu.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.